Jest rozpuszczalna w wodzie i
syntetyzowana przez bakterie jelitowe. Uczestniczy w przemianie białek, cukrów,
tłuszczy oraz dwutlenku węgla. Wspomaga funkcję tarczycy. Wraz z witaminą
K1 uczestniczy w syntezie protrombiny
(składnika krwi odpowiadającego za krzepliwość). Niedobór biotyny występuje
zwykle przy wyjałowieniu układu pokarmowego przez antybiotyki. Objawia się on
stanami zapalnymi skóry i błon śluzowych, wypadaniem włosów i podwyższonym
poziomem cholesterolu.
Witamina H znajduje się w:
· jajkach, orzechach włoskich i ziemnych,
migdałach
· marchwi, pomidorach, drożdżach piwnych, ziarnach
zbóż
· brązowym ryżu, krabach, sardynkach, grzybach
Witaminą
H stosuje się w:
· stanach zapalnych skóry i błon śluzowych,
schorzeniach tarczycy
· niskiej krzepliwości krwi, w stanach osłabienie
i wyjałowienia flory bakteryjnej organizmu
· zaburzeniach metabolicznych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz