HOLOPATIA

HOLOPATIA

piątek, 25 marca 2016

Miedź – Cu


         Jest mikroelementem współdziałającym z żelazem przy syntetyzowaniu hemoglobiny we krwi. Jest przeciwutleniaczem i pełni ważną rolę w wytwarzaniu kolagenu. Potrzebna do wytworzenia hormonów nadnerczy, wspomaga wchłanianie żelaza i wytarzanie energii. Utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, tkankę łączną, włókna nerwowe. Umożliwia prawidłowe wykorzystanie tyrozyny i witaminy C przez organizm. Zmniejsza stany zapalne, ułatwia gojenie ran, wspomaga leczenie anemii.

         Miedź zawarta jest w:
·  orzechy (głównie brazylijskie, włoskie), owoce morza (głównie krewetki)
·   skorupiaki (głównie ostrygi), kakao, ziarna zbóż, zielony groszek
·   awokado, jajka, winogrona, fasola, śliwki, drożdże piwne

Niedobór miedzi powoduje:
·    anemię, obrzęki, zaburzenia pigmentacji skóry, krwotoki
·   drażliwość, zmniejszenie ilości limfocytów, osłabnięcie zmysłu smaku
·    problemy z włosami, niestabilne ciśnienie krwi

Miedź jest stosowana w leczeniu:
· anemii, nadmiernej kurczliwości naczyń krwionośnych
· reumatoidalnego zapalenia stawów, choroby Wilsona
· zespołu Manke’a


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz