Jest makroelementem tworzącym wraz z
sodem i chlorem elektrolity, które regulują gospodarkę wodną w organizmie.
Bierze udział w transportowaniu CO2 przez erytrocyty we krwi. Potrzebny do
syntezy białek, prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów. Stabilizuje
wewnętrzną strukturę komórek, wzmacnia działanie enzymów kontrolujących
wytwarzanie energii. Obniża ciśnienie krwi, wraz z sodem reguluje gospodarkę
sodowo-wapniową oraz rytm serca. Wspomaga transport tlenu do mózgu, trawienie i
usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.
Potas zawarty jest w:
· bananach, morelach, marchwi, ziemniakach,
brokułach
· brukselkach, kapuście, awokado, daktylach,
orzechach
· szpinaku, pomidorach, owocach cytrusowych,
rzeżusze
· ziarnie słonecznika, kantalupach
Niedobór
potasu powoduje:
· zawroty głowy, zatrzymanie wody w organizmie,
paraliż jelit
· osłabienie mięśni, spadek ciśnienia krwi,
wzmożone pragnienie
· zmęczenie, splątanie umysłowe, hipoglikemia,
· zaburzenie rytmu serca, niedobór magnezu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz