HOLOPATIA

HOLOPATIA

środa, 9 marca 2016

Żelazo – Fe


         Jest najistotniejszym makroelementem, który wchodzi w skład hemoglobiny, a przez to jest niezbędny w procesie tworzenia czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest usuwany. Do jego prawidłowego przyswajania konieczna jest miedź, kobalt, mangan oraz witamina C. Jest składnikiem mioglobiny w mięśniach oraz białek i enzymów biorących udział w procesach przemiany materii. Bierze udział w syntezie DNA, niezbędny do prawidłowej budowy włosów, paznokci, skóry i funkcjonowania układu odpornościowego. Wspomaga pracę wątroby, chroni przed wolnymi rodnikami, niezbędny do transportu tlenu w organizmie.

         Żelazo zawarte jest w: 
·   płatkach owsianych, orzechach, jakach, brokułach, szpinaku
·   sałacie, brukselce, warzywach strączkowych, granatach, mięczakach
·    krewetkach, szparagach, melasie, ostrygach, brzoskwiniach

Niedobór żelaza powoduje:
·  anemie, niedotlenienie, schorzenia serca, zmęczenie
·   zaburzenia wzrostu i rozwoju, osłabienie odporności
·   zaburzenia przemiany materii, koordynacji ruchowej
i wzrokowej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz