HOLOPATIA

HOLOPATIA

piątek, 4 marca 2016

Witamina F – NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe)


Nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane z pożywieniem. Stanowią mieszaninę egzogennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych tj. kwas linolowy (LA) i alfa linolenowy (ALA).
Z NNKT wytwarzane są kwasy pochodne Omega 3 tj. EPA i DHA (pochodzące z ALA) oraz Omega 6 tj. GLA i AA (pochodzące z LA).
Witamina F wzmacnia odporność organizmu i hamuje autoagresję (reakcję przeciw własnym antygenom). Zmniejsza opuchlizny i obrzęki, działa żółciopędnie, przeciw wysiękowo, zapobiega powstawaniu złogów i kamieni w układzie moczowym oraz żółciowym, osłania błony śluzowe. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz zmniejsza wysokie ciśnienie tętnicze, zapobiega miażdżycy. Wpływa korzystnie na przyswajanie witaminy A, E, D i K. Zapobiega zawałom i agregacji płytek. Przedłuża żywotność erytrocytów. Zapobiega zwyrodnieniom naczyń i zmianom koloidowym na skórze. Reguluje gospodarkę tłuszczową, chroni nerki i wątrobę przed stłuszczeniem. Zewnętrznie przyspiesza regenerację tkanki skórnej. Wspomaga leczenie trądziku, działa przeciw zaskórnikowo, przyspiesza gojenie ran, oparzeń, owrzodzeń, odleżyn i odmrożeń. Cofa ropienie i wysięki surowicze w skórze. Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ich ujścia, wspomaga leczenie łupieżu.

Ze wszystkich olei roślinnych do smażenia potraw nadaje się tylko olej kokosowy jako jedyny zawiera tylko nasycone tłuszcze. Resztę olei roślinnych m.in. lniany, słonecznikowy, oliwę z oliwek itp. należy spożywać na zimno. Przy wyborze oleju roślinnego w sklepie należy zwrócić uwagę, czy jest on tłoczony na zimno, ponieważ każda obróbka termiczne uszkadza wiązania tłuszczy nienasycony, które wtedy już nie nadają się do spożycia.

Witamina F znajduje się w:
· oleju ogórecznikowym, dyniowym, wiesiołkowym, lnianym
· oleju z pestek czarnej porzeczki, czarnuszki, migdałów, maku, oliwie z oliwek
· oleju słonecznikowym, arachidowym, orzechach, ziarnach zbóż itp.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz