Nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą
być dostarczane z pożywieniem. Stanowią mieszaninę egzogennych, nienasyconych
kwasów tłuszczowych tj. kwas linolowy (LA) i alfa linolenowy (ALA).
Z NNKT wytwarzane są kwasy pochodne Omega 3 tj.
EPA i DHA (pochodzące z ALA) oraz Omega 6 tj. GLA i AA (pochodzące z LA).
Witamina F wzmacnia odporność organizmu i hamuje
autoagresję (reakcję przeciw własnym antygenom). Zmniejsza opuchlizny i
obrzęki, działa żółciopędnie, przeciw wysiękowo, zapobiega powstawaniu złogów i
kamieni w układzie moczowym oraz żółciowym, osłania błony śluzowe. Obniża
poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz zmniejsza wysokie ciśnienie tętnicze,
zapobiega miażdżycy. Wpływa korzystnie na przyswajanie witaminy A, E, D i K.
Zapobiega zawałom i agregacji płytek. Przedłuża żywotność erytrocytów.
Zapobiega zwyrodnieniom naczyń i zmianom koloidowym na skórze. Reguluje
gospodarkę tłuszczową, chroni nerki i wątrobę przed stłuszczeniem. Zewnętrznie
przyspiesza regenerację tkanki skórnej. Wspomaga leczenie trądziku, działa
przeciw zaskórnikowo, przyspiesza gojenie ran, oparzeń, owrzodzeń, odleżyn i
odmrożeń. Cofa ropienie i wysięki surowicze w skórze. Hamuje zmiany
zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ich
ujścia, wspomaga leczenie łupieżu.
Ze wszystkich olei roślinnych do smażenia potraw
nadaje się tylko olej kokosowy jako jedyny zawiera tylko nasycone tłuszcze.
Resztę olei roślinnych m.in. lniany, słonecznikowy, oliwę z oliwek itp. należy
spożywać na zimno. Przy wyborze oleju roślinnego w sklepie należy zwrócić
uwagę, czy jest on tłoczony na zimno, ponieważ każda obróbka termiczne uszkadza
wiązania tłuszczy nienasycony, które wtedy już nie nadają się do spożycia.
Witamina F znajduje się w:
· oleju ogórecznikowym, dyniowym, wiesiołkowym,
lnianym
· oleju z pestek czarnej porzeczki, czarnuszki, migdałów,
maku, oliwie z oliwek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz