Jest makroelementem warunkującym
przyswajanie niacyny. Wraz z enzymami uczestniczy w aktywacji witamin z grupy
B. Wchodzi w skład kości, zębów i błon komórkowych. Uczestniczy w metabolizmie
cukrów i tłuszczy. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie serca, nerek i mózgu oraz
odpowiedni wzrost komórek. Łagodzi bóle w sanach zapalenia stawów. Do
prawidłowego działania fosforu niezbędna jest witamina C oraz wapń.
Fosfor znajduje się w:
· jajkach, grochu, pestkach z dyni, fasoli,
ziemniakach, ziarnach zbóż,
· owsie, prosie, rzeżusze, orzechach, rybach, tranie,
soczewicy
· oliwkach, ryżu naturalnym, sezamie, migdałach,
marchwi, nasionach słonecznika
Niedobór
fosforu powoduje:
· utratę apetytu, osłabienie, drażliwość,
rozmiękanie kości
· anemie, obniżenie odporności organizmu, problemy
z mową
· zaburzone funkcjonowanie nerek, serca i mózgu
Fosfor
stosowany jest przy:
· anemii, rozmiękaniu kości, osłabieniu odporności
· niedoborze niacyny, łagodzeniu bólów
reumatycznych
· osteoporozie, zaburzonej pracy serca, mózgu i
nerek
· zaburzonym wzroście komórek, uszkodzeniu tkanek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz