HOLOPATIA

HOLOPATIA

środa, 2 marca 2016

Witamina E – tokoferol


         Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach składającą się tokoferoli (alfa, beta, delta i gamma tokoferol) i tokotrienoli (alfa, beta, delta i gamma tokotrienol). Jest silnym antyoksydantem, zapobiega powstawaniu toksycznych nadtlenków nienasyconych kwasów tłuszczowych i aktywnych rodników tlenowych. Chroni organizm przed zawałem, arteriosklerozą, chorobami układu nerwowego, nowotworami (skóry, trzustki, prostaty, piersi, węzłów chłonnych, macicy itp.) Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, pomaga usunąć złogi cholesterolu, wpływa na wytwarzanie hormonów w organizmie. Jej niedobór powoduje przedwczesne starzenie się organizmu. Witamina E nie jest syntetyzowana w organizmie i musi być dostarczona z pokarmem. Należy unikać syntetycznej witaminy E.    
        
Witamina E zawarta jest w:
· olejach roślinnych (słonecznikowym, z kiełków pszenicy, palmowym, oliwie z oliwek, bawełnianym itp.)
·     słoneczniku, maśle, awokado, migdałach, orzechach laskowych, włoskich, ziemnych, pistacjach
· szpinaku, pomidorach, kaszach, jajkach, kiełkach, marchwi, sałacie, szparagach, grochu

Witamina E stosowana jest w leczeniu:
· impotencji, niepłodności, chorób serca, tarczycy, miażdżycy
· zaniku mięśni, zakrzepowego zapalenia żył, zapalenia oskrzeli
· przerostu gruczołu krokowego, reumatoidalnym zapaleniu stawów
· problemów z pamięcią, ciąży zagrożonej poronieniem, chorób u których podstawy leżą wolne rodniki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz