Jest witaminą rozpuszczalną w
tłuszczach składającą się tokoferoli (alfa, beta, delta i gamma tokoferol) i
tokotrienoli (alfa, beta, delta i gamma tokotrienol). Jest silnym
antyoksydantem, zapobiega powstawaniu toksycznych nadtlenków nienasyconych
kwasów tłuszczowych i aktywnych rodników tlenowych. Chroni organizm przed
zawałem, arteriosklerozą, chorobami układu nerwowego, nowotworami (skóry,
trzustki, prostaty, piersi, węzłów chłonnych, macicy itp.) Działa przeciwzapalnie,
przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, pomaga usunąć
złogi cholesterolu, wpływa na wytwarzanie hormonów w organizmie. Jej niedobór
powoduje przedwczesne starzenie się organizmu. Witamina E nie jest
syntetyzowana w organizmie i musi być dostarczona z pokarmem. Należy unikać
syntetycznej witaminy E.
Witamina E zawarta jest w:
· olejach roślinnych (słonecznikowym, z kiełków
pszenicy, palmowym, oliwie z oliwek, bawełnianym itp.)
· słoneczniku, maśle, awokado, migdałach, orzechach
laskowych, włoskich, ziemnych, pistacjach
· szpinaku, pomidorach, kaszach, jajkach, kiełkach,
marchwi, sałacie, szparagach, grochu
Witamina
E stosowana jest w leczeniu:
· impotencji, niepłodności, chorób serca,
tarczycy, miażdżycy
· zaniku mięśni, zakrzepowego zapalenia żył,
zapalenia oskrzeli
· przerostu gruczołu krokowego, reumatoidalnym
zapaleniu stawów
· problemów z pamięcią, ciąży zagrożonej
poronieniem, chorób u których podstawy leżą wolne rodniki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz