Jest rozpuszczalna w wodzie i
syntetyzowana przez bakterie jelitowe. Uczestniczy w przemianie cukrów, białek
i tłuszczy. Odpowiada za powstawanie erytrocytów, DNA i RNA. Uczestniczy w
tworzeniu osłonki mielinowej oraz w syntetyzowaniu kwasu nukleinowego w
komórkach. Zapobiega białaczce, anemii, depresji, niepłodności, chorobie
wieńcowej, wzmacnia system odpornościowy, pobudza apetyt. Wpływa na prawidłowe
funkcjonowanie układu nerwowego, wpływa dobrze na koncentrację i procesy uczenia
się.
Witamina B12 znajduje się w:
·jajkach, pieczarkach, warzywach strączkowych,
rybach, maśle, aloesie
·skorupiakach, serach, drożdżach piwnych, algach morskich, ciemnym ryżu,
kiszonej kapuście i ogórkach
kiszonej kapuście i ogórkach
Niedobór
witaminy B12 powoduje:
· anemie, zahamowanie dojrzewania komórkowego –
głównie krwi
·opóźnienie wzrostu, biegunki, zaburzenia w
funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego
· depresję, rozdrażnienie, irytację, trudności w
koncentracji i uczeniu się
· trudności w zachowaniu równowagi, stany lękowe,
zmęczenie, jąkanie
·drętwienie rąk i nóg, trudności z chodzeniem,
bezwład umysłowy i fizyczny
·mrowienie, utratę pamięci, dezorientację, stany
zapalne ust
·dolegliwości miesiączkowe, niemiły zapach ciała
Pierwszy raz spotykam się, że b12 jest w strączkach czy ryżu brązowym -z jakich źródeł to info?
OdpowiedzUsuń