HOLOPATIA

HOLOPATIA

poniedziałek, 29 lutego 2016

Kwas pangamowy – witamina B15


         Jest rozpuszczalna w wodzie i syntetyzowana przez bakterie jelitowe. Bierze udział w przemianie związków aminowych. Przyspiesza utlenianie glukozy w komórkach i uzyskanie energii w procesie oddychania wewnątrzkomórkowego. Wzmacnia odporność organizmu, poprawia ukrwienie tkanek, wspomaga organizmu w oczyszczeniu z toksyn i z nadmiaru kwasu mlekowego, pobudza uwalnianie hormonów. Należy go chronić przed działaniem promieni UV.

         Kwas pangamowy znajduje się w:
· nasionach dyni, słonecznika, sezamu, brązowego ryżu
· drożdżach piwnych, jajkach, pestkach moreli, pełnym ziarnie zbóż

Kwas pangamowy stosuje się w leczeniu:
· chorobie wieńcowej, otyłości, zaburzeniach krążenia w mózgu
· kamicy żółciowej i moczowej, chorobach z objawami drżenia mięśni
· cukrzycy, depresji, osłabionej odporności, nadciśnienia, zatruć
· alergii, zawrotów głowy i szumu w uszach, zespołu sinych i zimnych stóp
· przewlekłych chorób włosów i skóry, problemach z koncentracją


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz