HOLOPATIA

HOLOPATIA

niedziela, 28 lutego 2016

Witamina B13 – kwas orotowy


         Jest rozpuszczalna w wodzie. Birze udział w metabolizmie kwasu foliowego i witaminy B12. Zmniejsza poziom kwasu moczowego we krwi. Działa ochronnie ma miąższ wątroby, zapobiega jej stłuszczeniu i marskości. Przyspiesza procesy odnowy komórek. Zwiększa przyrost masy mięśniowej i rozrost tkanki łącznej. Obniża poziom cholesterolu, działa odtruwająco i przeciwartretycznie. Pomaga w leczeniu stwardnienia rozsianego.

         Witamina B13 znajduje się w:
·   burakach ćwikłowych, zsiadłym mleku, serwatce,
· warzywach korzeniowych, szpinaku, szczawiu, drożdżach piwnych


Witaminą B13 stosuje się przy:
· dnie moczanowej, artretyzmie, stwardnieniu rozsianym
·  zatruciach, zaburzeniach przemiany aminokwasów
·   niedoborze białek w organizmie, anemii


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz