HOLOPATIA

HOLOPATIA

środa, 3 kwietnia 2024

BADANIA NAUKOWE CORAZ CZĘŚCIEJ POTWIERDZAJĄ KORZYŚCI ZDROWOTNE ORGANICZNEJ ŻYWNOŚCI


Nowe badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazało, że przejście
z konwencjonalnie uprawianych owoców i warzyw na ekologiczne, nawet na kilka dni, znacznie zmniejsza poziom pestycydów w organizmie dzieci.
-  Badając 40 dzieci w wieku od 3 do 6 lat, naukowcy z Centrum Badań Środowiskowych i Zdrowia Dzieci na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley odkryli, że dieta organiczna szybko obniżyła w nich poziom kilku pestycydów o od jednej czwartej do połowy.
 - Podobnie jak w przypadku innych badań, w których odnotowano podobne wnioski, badanie to jest najnowszym z długiego szeregu badań naukowych potwierdzających korzyści zdrowotne żywności organicznej.

> Z punktu widzenia wartości odżywczych zalety żywności organicznej są już dobrze znane. W 2014 r., w ramach prawdopodobnie najbardziej wszechstronnej analizy
w dotychczasowej historii, międzynarodowy zespół kierowany przez profesora Carlo Leiferta z Uniwersytetu w Newcastle w Wielkiej Brytanii odkrył, że zawiera ona do

69 procent więcej kluczowych przeciwutleniaczy niż zwykła żywność, a także niższy poziom metali toksyczne i pestycydów. Na podstawie analizy 343 recenzowanych badań z całego świata odkrycia Leiferta obaliły mit, że żywność ekologiczna pod względem odżywczym jest nie do odróżnienia od tej wyprodukowanej
przy użyciu pestycydów.

 > Inne badania potwierdzają pracę Leiferta. Na przykład przegląd opublikowany w 2009 roku przez francuską Agencję ds. Żywności AFSSA wykazał, że żywność organiczna zawiera wyższy poziom minerałów, takich jak żelazo i magnez, a także więcej przeciwutleniaczy.  > Podobnie badanie opublikowane w 2007 roku wykazało,
że organiczne marchewki, jabłka i brzoskwinie zawierają zwiększone ilości witaminy C
i flawonoidów.  Naukowcy analizujący pomidory organiczne wielokrotnie dokonywali porównywalnych wniosków i potwierdzali, że zawierają one więcej witaminy C, związków fenolowych i flawonoidów niż ich konwencjonalnie uprawiane odpowiedniki.
 

> Jedną z krytycznych uwag czasami kierowanych pod adresem rolnictwa ekologicznego jest to, że jego plony są rzekomo niższe niż te uzyskiwane w rolnictwie opartym na pestycydach. Jednak po raz kolejny analiza naukowa udowodniła,
 że to twierdzenie jest mitem.  >  Badania przeprowadzone przez naukowców
z Uniwersytetu Michigan w 2007 roku wykazały, że metodami ekologicznymi można wyprodukować wystarczającą ilość żywności w skali globalnej na mieszkańca,
aby utrzymać obecną, a potencjalnie nawet większą populację ludzką,
ale bez zwiększania bazy gruntów rolnych. Analizując 293 różne badania dotyczące plonów z rolnictwa organicznego, badacze z Michigan odkryli, że może ono wyprodukować do trzech razy więcej żywności niż rolnictwo konwencjonalne w krajach rozwijających się
i że przewyższa ono standardowe metody stosowane w krajach bogatych.

> W świetle przekonujących dowodów na ich korzyść trudno się dziwić, że na całym świecie coraz popularniejsze jest podejście do rolnictwa ekologicznego.
> W Europie sektor rolnictwa ekologicznego szybko się rozwinął w ciągu ostatnich dziesięciu lat, a obecnie rocznie przybywa około pół miliona nowych hektarów.
Co istotne, w lutym duński rząd uruchomił ambitny plan podwojenia powierzchni upraw ekologicznych do 2020 r. i zwiększenia popytu na żywność ekologiczną.
 - Podobnie w Szwecji miasto Malmo postawiło sobie imponujący cel,
  aby do 2020 r. przejść na żywność całkowicie ekologiczną.
> Obecnie w Stanach Zjednoczonych około 81 procent rodzin przynajmniej przez jakiś czas spożywa żywność ekologiczną.

> Jak opisał dr Rath w Deklaracji Barletty, aby stworzyć naprawdę skuteczny system profilaktycznej opieki zdrowotnej, musimy zburzyć sztuczne bariery, które istnieją pomiędzy żywieniem a zdrowiem oraz między medycyną a rolnictwem.
>> W tym kontekście rosnąca świadomość dotycząca wyższej zawartości mikroelementów w żywności organicznej oraz kluczowej roli, którą rolnictwo ekologiczne może odegrać w korzyściach zarówno dla naszego zdrowia,
jak i środowiska, w dużym stopniu przyczyni się do osiągnięcia tego celu.

Opublikowane przez Paula Anthony'ego Taylora 16 października 2015 r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz