- Podobnie jak w przypadku innych badań, w których odnotowano podobne wnioski, badanie to jest najnowszym z długiego szeregu badań naukowych potwierdzających korzyści zdrowotne żywności organicznej.
> Z punktu widzenia wartości odżywczych zalety żywności
organicznej są już dobrze znane. W 2014 r., w ramach prawdopodobnie najbardziej
wszechstronnej analizy
w dotychczasowej historii, międzynarodowy zespół
kierowany przez profesora Carlo Leiferta z Uniwersytetu w Newcastle w Wielkiej
Brytanii odkrył, że zawiera ona do
przy użyciu pestycydów.
> Inne badania potwierdzają pracę Leiferta. Na przykład przegląd opublikowany w 2009 roku przez francuską Agencję ds. Żywności AFSSA wykazał, że żywność organiczna zawiera wyższy poziom minerałów, takich jak żelazo i magnez, a także więcej przeciwutleniaczy. > Podobnie badanie opublikowane w 2007 roku wykazało,
że organiczne marchewki, jabłka i brzoskwinie zawierają zwiększone ilości witaminy C
i flawonoidów. Naukowcy analizujący pomidory organiczne wielokrotnie dokonywali porównywalnych wniosków i potwierdzali, że zawierają one więcej witaminy C, związków fenolowych i flawonoidów niż ich konwencjonalnie uprawiane odpowiedniki.
> Jedną z krytycznych uwag czasami kierowanych pod adresem
rolnictwa ekologicznego jest to, że jego plony są rzekomo niższe niż te uzyskiwane
w rolnictwie opartym na pestycydach. Jednak po raz kolejny analiza naukowa
udowodniła,
że to twierdzenie jest mitem. > Badania przeprowadzone przez
naukowców
z Uniwersytetu Michigan w 2007 roku wykazały, że metodami
ekologicznymi można wyprodukować wystarczającą ilość żywności w skali globalnej
na mieszkańca,
aby utrzymać obecną, a potencjalnie nawet większą populację
ludzką,
ale bez zwiększania bazy gruntów rolnych. Analizując 293 różne badania
dotyczące plonów z rolnictwa organicznego, badacze z Michigan odkryli, że może
ono wyprodukować do trzech razy więcej żywności niż rolnictwo konwencjonalne w
krajach rozwijających się
i że przewyższa ono standardowe metody stosowane w
krajach bogatych.
> W świetle przekonujących dowodów na ich korzyść trudno się dziwić,
że na całym świecie coraz popularniejsze jest podejście do rolnictwa
ekologicznego.
> W Europie sektor rolnictwa ekologicznego szybko się rozwinął w
ciągu ostatnich dziesięciu lat, a obecnie rocznie przybywa około pół miliona
nowych hektarów.
Co istotne, w lutym duński rząd uruchomił ambitny plan
podwojenia powierzchni upraw ekologicznych do 2020 r. i zwiększenia popytu na
żywność ekologiczną.
- Podobnie w Szwecji miasto Malmo postawiło sobie imponujący
cel,
aby do 2020 r. przejść na żywność całkowicie ekologiczną.
> Obecnie w
Stanach Zjednoczonych około 81 procent rodzin przynajmniej przez jakiś czas
spożywa żywność ekologiczną.
> Jak opisał dr Rath w Deklaracji Barletty, aby stworzyć
naprawdę skuteczny system profilaktycznej opieki zdrowotnej, musimy zburzyć
sztuczne bariery, które istnieją pomiędzy żywieniem a zdrowiem oraz między
medycyną a rolnictwem.
>> W tym kontekście rosnąca świadomość dotycząca wyższej
zawartości mikroelementów w żywności organicznej oraz kluczowej roli, którą
rolnictwo ekologiczne może odegrać w korzyściach zarówno dla naszego zdrowia,
jak i środowiska, w dużym stopniu przyczyni się do osiągnięcia tego celu.
Opublikowane przez Paula Anthony'ego Taylora 16 października 2015 r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz