HOLOPATIA

HOLOPATIA

sobota, 4 września 2021

WITAMINA K2 POMAGA NIE TYLKO GDY MOWA O KRZEPNIĘCIU KRWI


Witamina K to witamina rozpuszczalna w tłuszczach (tak jak witamina ester C) jest znana jako spełniająca wiele funkcji. 
- Chociaż nadal powszechnie nazywa się ją potocznie „witaminą krzepnięcia krwi”, naukowcy dowiadują się coraz więcej o jej roli w wielu procesach fizjologicznych, w tym także podczas pandemii COVID-19. 
- Witamina K jest niezbędna dla zdrowych kości, układu sercowo-naczyniowego
i wątroby, a także dla nerek, trzustki, mózgu i układu nerwowego.
Posiada również właściwości przeciwzapalne 
i przeciw rakotwórcze.
- Podczas gdy organizm wytwarza pewną ilość witaminy K
w układzie pokarmowym, większość swoich potrzeb pokrywa
z diety lub suplementów.
- Dietetyczne źródła witaminy K obejmują zielone warzywa liściaste, rzepę, brokuły, brukselkę, owoce, takie jak jagody, kiwi i winogrona, żółtko jaja, nabiał i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, a także produkty fermentowane, takie jak twarde sery, kapusta kiszona
i japońska żywność miso i natto.
- W tych produktach znajdują się dwa różne rodzaje witaminy K.
Zielone warzywa liściaste, owoce i warzywa zawierają podtyp witaminy K1, znany również jako filochinon, podczas gdy witamina K2, znana jako menachinon, znajduje się głównie w sfermentowanej żywności, w której bakterie są częścią procesu jej produkcji.
- - Stwierdzono, że witamina K1 gromadzi się głównie w wątrobie, sercu
i trzustce, podczas gdy K2 gromadzi się głównie w mózgu, trzustce
i nerkach. Chociaż zarówno K1 jak i K2 są potrzebne 
w procesie krzepnięcia krwi ze względu na ich zasadniczą rolę w tworzeniu protrombiny czynnika krzepnięcia, wydaje się, że K2 ma szerszą funkcjonalność niż K1 i że niedobór K2 jest bardziej wyraźny.
Nie ma jednak wyraźnej, konkretnej zalecanej dziennej dawki dla K2.
- Istoty ludzkie najbardziej narażone na niedobór witaminy K2 to noworodki i osoby starsze. Ponadto, osoby stosujące dietę niskotłuszczową, osoby z zaburzeniami trawienia, takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego lub nieswoiste zapalenie jelit, a także osoby, które przeszły operację pomostowania żołądka lub usunięcia jelita grubego, są również narażone na zwiększone ryzyko rozwijający się niedobór K2.
- Witamina K2 odgrywa ważną rolę w procesie metabolizmu wapnia w organizmie. Przewlekły niedobór jest związany z przerzedzaniem kości i zwiększonym ryzykiem złamań u osób starszych. Jest również ważny dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, ponieważ aktywuje białko, które zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych, zmniejsza sztywność tętnic i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Jej niedobór może prowadzić do nadciśnienia i miażdżycy. 
- Ponadto w badaniach klinicznych u pacjentów z cukrzycą wykazano, że witamina K poprawia metabolizm tłuszczów, tolerancję glukozy
i wrażliwość na insulinę. Zmniejsza również ryzyko powikłań ocznych, nerkowych i sercowo-naczyniowych wynikających z konsekwentnie wysokiego poziomu cukru we krwi.
- Witamina K2 dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym
i przeciwnowotworowym może hamować wzrost i rozprzestrzenianie
się (przerzuty) komórek nowotworowych, 
a także wywoływać śmierć komórek nowotworowych (apoptozę). Działanie to odnotowano
w przypadku wielu nowotworów, w tym wątroby, prostaty, płuc
 i okrężnicy.
- Oprócz działania przeciwnowotworowego, witamina K2 wspomaga również regenerację wątroby, indukuje procesy krzepnięcia oraz wspomaga regenerację po alkoholowej i bezalkoholowej marskości wątroby. Ponadto odgrywa również znaczącą rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, mózgu i ośrodkowego układu nerwowego. Mózg ma wysoki poziom ekspresji specyficznych receptorów dla enzymów witaminy K2, a niedobór witaminy K2 wiąże się z różnymi chorobami neurologicznymi.
- Ostatnio szczególną uwagę podczas pandemii koronawirusa zwróciła na siebie właśnie witamina K. Niski poziom tej witaminy może zwiększać ryzyko zgonu z powodu niewydolności oddechowej
i choroby zakrzepowo-zatorowej u pacjentów z COVID-19
- Witamina K, gdy jest dostępna w dużych ilościach, kontroluje proces krzepnięcia, aktywując czynniki krzepnięcia w wątrobie, 
a jednocześnie indukując białko antykoagulacyjne poza wątrobą. Niestety, we współczesnej zachodniej diecie znacznie brakuje witaminy K2 i nie ma wystarczającej świadomości co do jej znaczenia dla zdrowia
i w trakcie procesu chorobowego.






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz