HOLOPATIA

HOLOPATIA

niedziela, 26 września 2021

PRZEGLĄD WSKAZUJE KORZYSTNY WPŁYW ODŻYWIANA NA POPRAWĘ FUNKCJI POZNAWCZYCH I DEMENCJI

 

-Przy ponad 55 milionach ludzi na całym świecie cierpiących z powodu demencji i prawie 10 milionach nowych przypadków pojawiających się każdego roku, znalezienie skutecznych i bezpiecznych sposobów na utrzymanie zdrowia mózgu staje się coraz trudniejszym, globalnym problemem zdrowotnym.

Obecnie zatwierdzone leki farmaceutyczne jeśli chodzi o demencję ani nie leczą, ani nie zatrzymują pogorszenia funkcji poznawczych;
w najlepszym razie po prostu opóźniają pogorszenie funkcji poznawczych. 

- Przyjmując inne podejście, nowy przegląd analizuje wpływ 21 różnych składników odżywczych i fitoskładników na funkcje poznawcze.
- Co obiecujące, naukowcy odkryli szczególnie godne uwagi korzyści dla pamięci, uwagi, inteligencji, słownictwa, kreatywnego myślenia, czasu reakcji, rozumienia, uczenia się
 i innych krytycznych miar poznawczych.

 - Opublikowany przegląd w "Journal of Clinical and Translational Research" przez badaczy ze Stanów Zjednoczonych  analizuje łącznie 96 odrębnych artykułów naukowych. 

Składniki odżywcze i fitoskładniki analizowane w tych artykułach obejmują kwas alfa-liponowy; witaminy z grupy B; prekursory cholinergiczne, takie jak cholina, lecytyna i fosfatydyloseryna; witamina D; witamina E; N-acetylocysteina; kwasy tłuszczowe omega-3; rozmaryn; Szafran; kurkumina; cynk; i inne.
- Naukowcy doszli do wniosku, że wiele z tych naturalnych substancji może być obiecujących w leczeniu upośledzenia funkcji poznawczych, zwłaszcza u osób dotkniętych chorobą Alzheimera. - Opierając się na tym odkryciu, radzą, aby zdrowi dorośli i pacjenci wykazujący defekty poznawcze rozważyli wiele składników odżywczych i fitoskładników
w celu poprawy aspektów ich funkcji poznawczych.
- Kilka z cytowanych w przeglądzie badań jest szczególnie imponujących. Na szczególną uwagę w tym względzie zasługują próby z użyciem witaminy D, rozmarynu, szafranu i kurkuminy. Zauważając, że niedobór witaminy D dotyka na przykład aż 1 miliard ludzi na całym świecie, naukowcy opisują, jak wykazano, że ten składnik odżywczy zwiększa poziom acetylocholiny - kluczowego neuroprzekaźnika zaangażowanego w pamięć i uczenie się. - Wskazując, że receptor witaminy D zlokalizowany w mózgu bierze udział w złożonym planowaniu, przetwarzaniu i tworzeniu nowych wspomnień, naukowcy zauważają ponadto, że zarówno starsi dorośli z łagodną demencją, jak i bez demencji, z niedoborem witaminy D, są bardziej narażeni z powodu wystąpienia u nich zaburzeń nastroju i będą  gorzej  wypadać jeśli chodzi o o oceny funkcji poznawczych.
- Ilustrując obiecujący potencjał witaminy D w zakresie poprawy funkcji poznawczych, w przeglądzie cytuje się badanie starszych pacjentów
w wieku 65 lat lub starszych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi,
w których uczestnicy otrzymywali 400 IU dziennie witaminy D3
lub placebo.
Badanie wykazało, że pełny iloraz inteligencji (IQ), werbalne IQ i IQ wydajności znacznie wzrosły 
u pacjentów, którym podawano
witaminę D.
- Podobne badanie dotyczyło pacjentów z chorobą Alzheimera w wieku 65 lat lub starszych, którym podawano 800 IU witaminy D lub placebo. Również tutaj, w porównaniu z grupą placebo, grupa witaminy D uzyskała znacznie wyższe wyniki w kilku obszarach funkcji poznawczych, w tym IQ na pełną skalę i słownictwo.- Naukowcy opisują również, w jaki sposób rozmaryn ziołowy od dawna stymuluje mózg i wspomaga pamięć,rozpoznanie, które sięga starożytnej Grecji. Przytaczają badanie, w którym 28 zdrowych osób w podeszłym wieku otrzymało jedną z 4 różnych dawek suszonego rozmarynu lub placebo. 

- Podane dawki rozmarynu wynosiły 750 mg, 1500 mg, 3000 mg lub 6000 mg. Co ciekawe, chociaż stwierdzono, że dawka 750 mg powoduje znaczną poprawę zarówno szybkości pamięci, jak

i subiektywnego odczucia czujności, zaobserwowano, że wyższe dawki negatywnie wpływają na wydajność. 

- Oprócz wykazania, że ​​tak zwane „mega dozy” niekoniecznie dają lepsze wyniki, odkrycie stanowi przydatne przypomnienie

o znaczeniu opierania dawek suplementów na właściwych badaniach naukowych.


- W recenzji pojawiają się również badania z wykorzystaniem szafranu przyprawowego. W jednym z tych badań 46 pacjentom

z łagodną lub umiarkowaną chorobą Alzheimera podawano 30 mg szafranu dziennie lub placebo. Pod koniec 16 tygodnia, 

w porównaniu do pacjentów otrzymujących placebo, pacjenci przyjmujący szafran wykazywali statystycznie istotną poprawę funkcji poznawczych. Przegląd sugeruje, że w oparciu o to, co obecnie wiadomo na temat szafranu, może on być korzystny dla pacjentów z chorobą Alzheimera

- W przeglądzie podsumowano również obiecujące badania

z wykorzystaniem kurkuminy, ekstraktu z korzenia kurkumy. 

- Jak podaje Paul Anthony Taylor, Dyrektor wykonawczy "Fundacji Zdrowia dr Ratha" i jeden ze współautorów rozchwytywanej książki pt.  „Nazistowskie korzenie 'Brukseli UE'” -  Paul Taylor jest ekspertem
w "Komisji Kodeksu Żywnościowego" i zdobył doświadczenie jako naoczny świadek i oficjalny delegat obserwatorów w trakcie posiedzeń tejże Komisji.
- W jednym z cytowanych badań 60 zdrowym osobom w wieku od 65 do 85 lat podano preparat zawierający 80 mg kurkuminy lub placebo.
W ciągu 4 tygodni pacjenci przyjmujący kurkuminę wykazali znaczną poprawę pamięci roboczej. Co imponujące, korzyści zaobserwowano nawet już godzinę po leczeniu: 
w porównaniu z grupą placebo, grupa kurkuminy wykazała już wtedy lepszą wydajność
w zakresie trwałej uwagi i pamięci roboczej.
- Biorąc pod uwagę nieskuteczność i skutki uboczne leków farmaceutycznych przepisywanych gdy pojawia się  demencja, badania podsumowane w tym przeglądzie naukowym wykazują, że pogorszenie funkcji poznawczych nie musi być nieuniknioną konsekwencją starzenia. Ponieważ wiele z tych badań jest przeprowadzanych jako randomizowane, podwójnie ślepe, kontrolowane placebo próby – tak zwany naukowy „złoty standard” badań epidemiologicznych – jasne jest, że pacjenci, ich rodziny i lekarze mają już więcej dostępnych opcji leczenia. niż mogą być tego faktu świadomi.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz