HOLOPATIA

HOLOPATIA

wtorek, 15 grudnia 2020

SKŁADNIKI ROŚLIN ZWALCZAJĄ WIRUSA COVID 19

Rośliny są bogatym źródłem wielu fitoskładników, które chronią je przed chorobami, ciepłem, szkodliwym promieniowaniem, truciznami
i zanieczyszczeniami. 
Takie fitoskładniki mają również wiele zalet zdrowotnych dla ludzi, ponieważ zapewniają ochronę przeciwutleniającą komórkom organizmu, zwalczają stany zapalne i mogą wzmocnić działanie układu odpornościowego. 
- W krajach rozwiniętych wykazano, że aktywne składniki roślin są skuteczne w zwalczaniu głównych problemów zdrowotnych, takich jak rak, choroby układu krążenia, cukrzyca i wysokie ciśnienie krwi. - Niedawno, podczas pandemii COVID-19, ponownie zainteresowanie wzbudziły przeciwwirusowe właściwości fitoskładników, takich jak kwercetyna (znajdująca się
w czerwonej cebuli), kurkumina (wyciąg z korzenia kurkumy), ekstrakt
z zielonej herbaty i resweratrol (występujący w czerwonych winogronach).

- Poniżej, w kontekście pandemii COVID-19, przedstawiamy korzyści zdrowotne wynikające z niektórych kluczowych składników fitobiologicznych.
Udowodniono, że KWERCETYNA jest skuteczna zarówno w przypadku wirusów RNA (np. Koronawirusa, grypy), jak i wirusów DNA (np. Opryszczki). Pomaga w zapobieganiu namnażaniu się wirusów poprzez zabijanie żywych wirusów w komórkach. Kwercetyna może również chronić zainfekowane komórki przed uszkodzeniem przez patogeny i wspomagać proces naprawy komórek.
Oto co radzi dyrektor Instytutu badawczego doktora Ratha,
dyr. Paul Anthony Taylor:
Łączenie składników odżywczych dla zwiększenia korzyści
Aby chronić się przed mikrobiologicznymi najeźdźcami , organizm ludzki nie polega wyłącznie na pojedynczym mikroskładniku odżywczym. Oprócz aktywnych składników roślinnych organizm potrzebuje również szerokiej gamy niezbędnych witamin i minerałów. Badania przeprowadzone w Instytucie Badawczym Dr Ratha udokumentowały, w jaki sposób różne kombinacje składników odżywczych mogą poprawiać zdrowe funkcje komórek. *
W badaniach opublikowanych w lipcu i sierpniu 2020 r. Naukowcy z instytutu zbadali, w jaki sposób mikroelementy mogą upośledzać przenikanie koronawirusa do komórek organizmu. 
- Między innymi wykazali, że określone połączenie fitoskładników może hamować wiązanie białka wirusa z receptorami komórkowymi 
o 97%. 
Wykazano również, że kombinacja składników odżywczych hamuje ekspresję tych receptorów na komórkach o 92 procent, zmniejszając w ten sposób potencjalne miejsca, w których wirus może się przyczepiać.

- Biorąc pod uwagę wpływ obecnej pandemii na zdrowie publiczne
i gospodarkę światową, a także brak skutecznych opcji leczenia, bezpieczne związki naturalne o naukowo udowodnionej skuteczności powinny stać się częścią strategii zdrowia publicznego na całym świecie i zostać niezwłocznie wdrożone.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz