HOLOPATIA

HOLOPATIA

poniedziałek, 6 maja 2019

DLACZEGO IZRAELCZYCY SĄ ZDROWI? - CZYM SIĘ ODŻYWIAJĄ?

dobre wieści kulinarne:
Często po wykładach ludzie pytają mnie:
- Panie Romanie jak jest w Izraelu? Czy to prawda co trole rozsiewają w sieci, że Izraelczycy nie umierają na raka?
Jak odżywiają się w Izraelu mieszkańcy?
- Izraelska opieka zdrowotna; Izraelskie jedzenie...
- W izraelu ludzie chorują na raka i umierają bo w każdym ciele żyje mniej albo bardziej obciążona dusza, a "rak" to proces a nie choroba. Wielu pacjentów tak jak wszędzie umiera ze strachu poddając się konwencjonalnemu postępowaniu > chemia, radiacja > skalpel. W Izraelu na raka zachorowały dwie moje partnerki życiowe tak jak kilku z moich pacjentów. Niejednokrotnie bywałem w izraelskich szpitalach na oddziałach onkologii i widziałem umierających ludzi - "żydów" i "nieżydów". To dziw, że w takim małym kraiku jest tyle szpitali...
- A mimo to Izrael plasuje się w rankingach jako jeden
z najzdrowszych krajów w chorym świecie.
 - Izraelczycy promują dietę śródziemnomorską iprodukują suplementy, które ją uzupełniają.
Klasyka na co dzień to: Hummus, sałatka z pomidorów i ogórków, zielona sałata, oliwa z oliwek (virgin oil) z pierwszego tłoczenia na zimno…; te i inne podstawowe produkty są praktycznie na każdym izraelskim stole i bez wątpienia to one pomogły Izraelowi zająć pierwsze miejsce w nowym rankingu krajów o najniższej na świecie liczbie zgonów związanych z dietą (# 10 w Bloomberg Healthiest Country Index z 2019).
- Chociaż wielu Izraelczyków ("żydzi" i "nieżydzi")  ma niezdrowe nawyki żywieniowe - zbyt dużo mięsa z grilla (grillowanie to "sport narodowy" mawiają śmiejąc się sami z siebie), przetworzonej żywności, słodyczy i potraw smażonych w głębokim tłuszczu - ogólny obraz jest "różowy" w porównaniu do diet większości krajów, a zwłaszcza SAD (Standardowa Dieta Amerykańska).
- Dieta śródziemnomorska prawdopodobnie stanie się jeszcze lepsza, gdy Ministerstwo Zdrowia publikuje swoje najnowsze wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania, podkreślając tradycyjne podejście „diety śródziemnomorskiej”, które przyjmuje już większość Izraelczyków.
- Oto pierwszy z 13 powodów, dla których opłaca się jeść jak Izraelczyk.
1. Dieta śródziemnomorska Zdrowe podstawy izraelskiego sposobu jedzenia są wspólne dla wszystkich krajów graniczących z Morzem Śródziemnym.
"Twój pokarm jest twoim lekarstwem" - to stara mądrość.
- Dieta śródziemnomorska daje główne dowody na to, że jest„ "super dietą ”, a także że jest zrównoważona, zwłaszcza jeśli jest lokalna - mówi dr Elliot Berry, emerytowany profesor żywienia
i metabolizmu człowieka z Hebrajskiego Uniwersytetu Hadassah Medical School oraz konsultant Organizacja Narodów Zjednoczonych i izraelskiego ministerstwa zdrowia.
- Nowa śródziemnomorska piramida żywnościowa ministerstwa poleca żywność dla optymalnego zdrowia, w tym produkty pełnoziarniste, wino z umiarem, granaty, figi, orzechy włoskie i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia - więcej pokarmów roślinnych, mało produktów zwierzęcych i minimum jeśli w ogóle wysoko przetworzonych” - mówi Berry. Dieta śródziemnomorska zachęca do spożywania umiarkowanych ilości ryb i drobiu oraz wyrzeczenia się  produktów mlecznych (głównie jogurtów i serów, cukru!), czerwonych i przetworzonych mięs oraz słodyczy!. 
- Kładzie duży nacisk na społeczne i kulturowe aspekty wyżywienia, takie jak wspólne posiłki (patrz # 12 poniżej).
- Przyjazna rodzinie kuchnia w stylu śródziemnomorskim: nowa książka Izraelskiego endokrynologa dr Arnolda Slypera promująca odchudzanie, kontrolę wagi i zdrowie układu sercowo-naczyniowego promuje to, co nazywa izraelską dietą śródziemnomorską na podstawie badań nad metabolizmem dzieci z nadwagą w Izraelu.
2. Sałatka ze śniadaniem, obiadem i kolacją.
Świeżo siekana sałatka jest podstawą wszystkich posiłków izraelskich. Najbardziej podstawowa izraelska sałatka zaczyna się od lokalnych ogórków i pomidorów z dodatkiem ziół (zatar),  zioła, sól morska, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i wyciskany sok z cytryny plus  owoce i warzywa: 
- Według izraelskiego Centralnego Biura Statystycznego, pod koniec 2018 r. 8,9 mln mieszkańców Izraela ma rocznie dostęp do średnio 152 kg owoców i 154 kg warzyw.
3. Duże śniadania i skromne kolacje do godziny 19-tej.
- Jeśli kiedykolwiek korzystałeś z tradycyjnego izraelskiego śniadania w formie bufetu w hotelu lub restauracji, wiesz, o czym tu mowa.
- Oprócz szerokiej gamy surowych warzyw w plastrach i urówek warzywnych, znajdziesz tu potrawę o nazwie  shakshuka (jajka sadzone w sosie pomidorowym z pieprzem i cebulą), 
świeżo upieczony chleb z wybranych ziaren, duży wybór serów z kibuców i i"obowiązkowo avokado i daktyle, aby rozpocząć swój dzień.
- Korzyści z obfitego śniadania zostały udowodnione w kilku badaniach izraelskich, które ujawniają, że jedzenie więcej rano i mniej wieczorem tłumi wzrost cukru we krwi, obniża wagę ciała
 i pomaga uniknąć insulinooporności. 
(Krótko wyluzuj jeśli chodzi o pierożki z różnych kuchni,  wyluzuj i inne wysokogatunkowe, wysokotłuszczowe "smakołyki 
i pozbądź się ich ze swojego stołu.
-- Zaleca się Hummus po egipsku, , hummus jerozolimski,  hummus po libijsku i kuskus.
- Jeśli nie widzisz talerza ze świeżo sporządzonym  hummusem w czasie posiłku - prawdopodobnie nie jesteś w Izraelu.
- Ta pyszna i pożywna kremowa pasta - oparta na bogatej w białko ciecierzycy, sezamie tahini, soli morskiej i soku z cytryny - jest dziś oferowana nie tylko w Izraelu.
- Duży talerz hummusu przyozdobiony oliwą z oliwek i natką pietruszki, często z całą gotowaną ciecierzycą, zaatar i ekstra tahini, jest uważany za doskonale satysfakcjonujący posiłek, zdobiony kawałkami ciepłego puszystego chleba pita.
- Możesz nawet znaleźć restauracje w Izraelu, które służą wyłącznie szerokiej gamie humusów i dodatków. 
Ten rodzaj baru  jest nazywany "hummusiya" i bardzo polecam to sprawdzić osobiście.
5. TahiniTahini (tahina dla Izraelczyków), po prostu zmielone nasiona sezamu, jest nie tylko niezbędnym składnikiem hummusu, ale ma także dumę z kuchni izraelskiej jako podstawy uniwersalnego dipu i dressingu (pomyśl falafel, sabich lub cały pieczony bakłażan bez tchiny...?
- Izraelczycy importują 50 000 ton sezamu rocznie, spożywanych głównie w postaci tahini i hummusu.

-  Nasiona sezamu są bogate w miedź, mangan, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden, witaminę B1, selen i błonnik pokarmowy.
https://www.youtube.com/watch?v=izr_-iWhe3Y

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz