HOLOPATIA

HOLOPATIA

piątek, 5 stycznia 2024

JAK WYNIKA Z PRZEPROWADZONYCH BADAŃ ŚWIADOMA ZMIANA DIETY MOŻE WYDŁUŻYĆ POBYT W I NA PLANIE MATERII O DZIESIĘĆ ZIEMSKICH LAT


Także gdy mowa o życiodajnej diecie okazuje się, że warto i opłaca się nastawić drugi policzek, czyli zmienić stary model myślenia na nowy:
- Jak dowiadujemy się z Fundacji doktora M. Ratha,* świat nauki jest już poinformowany, że zebrano już wiele dowodów wskazujących na niezaprzeczalny fakt, iż dieta bogata w mikroelementy poprawia zdrowie i wydłuża życie.
[ W tym miejscu warto zadać sobie słynne pytanie: „Kim ja jestem? Probiotykiem
czy antybiotykiem?” pamiętając o tym, że
Bio to po grecku życie.
- Najbardziej zbadana ze wszystkich diet bogatych w mikroelementy, tak zwana „dieta śródziemnomorska”, opiera się na nawykach żywieniowych populacji żyjących
w krajach graniczących z Morzem Śródziemnym, zwłaszcza w południowych Włoszech, Hiszpanii i Grecji. W porównaniu z ludnością zamieszkującą Europę Północną czy Amerykę Północną, ludność tego regionu charakteryzuje się większą długowiecznością i mniejszą częstością występowania przewlekłych chorób zwyrodnieniowych.
- Omawiając rolę, jaką odgrywa dieta śródziemnomorska w zapewnianiu tych korzyści, w niedawnym artykule badacze z Włoch analizują, w jaki sposób zawartość mikroskładników odżywczych w diecie może pomóc w zapobieganiu wystąpieniu najczęstszych współczesnych chorób.
- Artykuł opublikowany w czasopiśmie AIMS Public Health opisuje, w jaki sposób kluczowe składniki, na których w przeszłości opierała się dieta śródziemnomorska, obejmują owoce i warzywa w dużych ilościach, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i orzechy, oliwę z oliwek, jogurt, umiarkowane ilości sera, maksymalnie około czterech jaj tygodniowo, z niewielką ilością mięsa, ryb i wina. Zauważając,
że korzyści płynące z takiej diety polegają na jej zdolności do utrzymania zdrowia
i wydłużenia długowieczności, badacze z AIMS Public Health podsumowują kluczowe badania łączące ją z zapobieganiem i leczeniem cukrzycy, chorób układu krążenia, raka, choroby Alzheimera i zaburzeń poznawczych.

Dieta śródziemnomorska i jej rola
w zapobieganiu
i leczeniu chorób przewlekłych

Prawdopodobnie najczęściej badaną dietą ostatnich siedemdziesięciu lat, jest  tak zwana „dieta śródziemnomorska”, która opiera się na nawykach żywieniowych populacji żyjących w krajach graniczących z Morzem Śródziemnym, zwłaszcza
w południowych Włoszech, Hiszpanii, Izraelu i Grecji.
- W porównaniu z ludnością zamieszkującą Europę Północną czy Amerykę Północną, ludność tego regionu charakteryzuje się większą długowiecznością i mniejszą częstością występowania przewlekłych chorób zwyrodnieniowych. Omawiając rolę, jaką odgrywa dieta śródziemnomorska
w zapewnianiu tych korzyści, w swoim ostatnim artykule  włoscy badacze
 analizują, w jaki sposób zawarte w tych produktach odżywcze składniki   pomagają  w zapobieganiu pojawienia się najczęściej występujących współcześnie chorób,  a raczej zdrowych reakcji zdrowych organizmów na toksyczne środowisko.
- Artykuł opublikowany w czasopiśmie AIMS Public Health informuje, w jaki sposób kluczowe składniki, na których w przeszłości opierała się dieta śródziemnomorska, zawierają owoce i warzywa w dużych ilościach, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i orzechy, oliwę z oliwek, jogurt, umiarkowane ilości sera, maksymalnie około czterech jaj tygodniowo
z niewielką ilością mięsa, ryb i wina.  Zauważając, że korzyści płynące z takiej diety polegają na jej zdolności do utrzymania zdrowia i wydłużenia długowieczności, naukowcy podsumowują kluczowe badania łączące ją
z zapobieganiem i leczeniem cukrzycy, chorób układu krążenia, raka, choroby Alzheimera i pogorszenia funkcji poznawczych.
 

Dieta śródziemnomorska i cukrzyca

Opisując, dlaczego dieta śródziemnomorska jest niezwykle korzystna
w zapobieganiu cukrzycy typu 2 i pozwala diabetykom uzyskać lepszą kontrolę poziomu glukozy we krwi, w artykule zauważono, że American Diabetes Association i American Heart Association zalecają tę dietę jako sposób na poprawę kontroli glikemii i czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego. Naukowcy twierdzą, że mechanizmy leżące u podstaw tych korzyści dla diabetyków są związane z działaniem przeciwutleniającym
i przeciwzapalnym, charakterystycznym dla różnych składników odżywczych, w które bogate są podstawowe produkty diety śródziemnomorskiej.

Dieta śródziemnomorska a choroby układu krążenia

- W pracy tej stwierdzono, że powstawanie szkodliwego stresu oksydacyjnego jest jedną z przyczyn przewlekłych chorób zwyrodnieniowych. Naukowcy wyjaśniają, że aby chronić organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, główne mechanizmy obronne komórek obejmują enzymy, takie jak katalaza, dysmutaza ponadtlenkowa
i peroksydaza glutationowa. Komórkowa produkcja tych ważnych enzymów wymaga spożycia minerałów: żelaza, miedzi, selenu i cynku. 
Zauważając, że dodatkową pomoc w działaniu przeciwutleniającym zapewniają witaminy
A, C i E, a także składniki odżywcze, takie jak flawonoidy, luteina i likopen, naukowcy opisują te składniki odżywcze  w żywności, takiej jak arbuz, jabłka, winogrona, czerwone owoce, pomidory i zielone warzywa liściaste.
- Takie pokarmy są także cennym źródłem minerałów. Uczeni podkreślają, że spożycie tych składników odżywczych w diecie jest niezwykle ważne
w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia.
- Postępowi lekarze zauważają ponadto, że spożycie ryb powoduje zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych omega-3, dodając, że rola tych konkretnych substancji w zapobieganiu chorobom układu krążenia jest obecnie powszechnie uznawana. (Z drugiej strony oceany i morza stopniowo tracą możliwości karmienia ludzkości na tym polu).

Dieta śródziemnomorska a rak

- Donosząc, że liczne badania wykazały korelację między dietą śródziemnomorską a zapobieganiem kilku formom raka, naukowcy twierdzą, że wprowadzenie polifenoli do diety może zmniejszyć ryzyko raka piersi
i jego nawrotów.  
Jeśli chodzi o raka jelita grubego, w artykule przytacza się badanie przeprowadzone w Hiszpanii, w którym wzięło udział około 41 000 osób w wieku od 29 do 69 lat.  - Oceniając profilaktyczny wpływ diety na wystąpienie tej choroby, badanie oparto na porównaniu trzech różnych wzorców żywieniowych: diety „zachodniej”, charakteryzującej się wysokim spożyciem tłuszczów nasyconych pochodzących z produktów mlecznych
i czerwonego mięsa, produktów zbożowych rafinowanych, napojów kalorycznych. i słodycze; „Rozważna” Dieta, obejmująca lekkie sery, warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i świeże soki; oraz dieta śródziemnomorska, obejmująca spożycie ryb, roślin strączkowych, warzyw/jarzyn, produktów pełnoziarnistych, owoców i oliwy z oliwek.
- Badanie wykazało, że dieta śródziemnomorska ma działanie ochronne przed rakiem jelita grubego, podczas gdy dieta zachodnia niesie ze sobą zwiększone ryzyko rozwoju tej choroby. Co ciekawe, dieta Prudent nie wydawała się mieć wpływu na częstość występowania tej postaci nowotworu. dowodzą, że ochronne działanie diety śródziemnomorskiej może być powiązane z takimi czynnikami, jak zwiększone wprowadzanie składników odżywczych o działaniu przeciwutleniającym i tworzenie korzystnej mikroflory. 

Dieta śródziemnomorska a choroba Alzheimera

Naukowcy twierdzą, że czynnikami predysponującymi do choroby Alzheimera są niedobory składników odżywczych o działaniu przeciwutleniającym, takich jak witaminy C, E, B6, B12 i kwas foliowy. Proponując, że wprowadzenie tych składników odżywczych może odegrać rolę zapobiegawczą, cytują badanie przeprowadzone na 1864 starszych osobach mieszkających w Grecji; badanie to wykazało, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wywiera korzystny wpływ na proces zapobiegania upośledzenia funkcji poznawczych. - Podobnie badanie przeprowadzone
w Wielkiej Brytanii, w którym wzięło udział ponad 500 000 uczestników, wykazało, że im częściej przestrzega się diety śródziemnomorskiej, tym mniejsze jest ryzyko demencji
niezależnej od czynników genetycznych.
 

Umożliwienie zmniejszenia wydatków rządowych na opiekę zdrowotną
- W podsumowaniu swojego artykułu badacze wskazują, że w ostatnich dziesięcioleciach zasady, na których opiera się dieta śródziemnomorska, zostały utracone nawet w samych krajach śródziemnomorskich. Zamiast nich nastąpił coraz silniejszy ruch w kierunku spożycia żywności ultra przetworzonej, wysokokalorycznej i o niskiej zawartości błonnika.

- Aby temu zaradzić, naukowcy argumentują, że wybory dokonywane przez rządy zarówno krajów o wysokich dochodach, jak i krajów rozwijających się powinny zachęcać do produkcji i spożywania żywności, która charakteryzowała pierwotną dietę śródziemnomorską. Ich zdaniem przełoży się to na zmniejszenie wydatków na opiekę zdrowotną. Ponieważ produkty ultra przetworzone stają się coraz bardziej dominujące w światowym systemie żywnościowym, nadszedł czas na zmiany
Czy zdrowiej zjadać warzywa na surowo
czy lepiej je ugotować, usmażyć czy ugrillować?

Dawniej naukowcy jednoznacznie twierdzili: Warzywa jedzone na surowo są zdrowsze. Jednak obecnie rośnie tendencja odwrotna poparta dowodami, że związki organiczne wielu warzyw - po obróbce cieplnej - jest lepiej przyswajalna przez ludzki organizm.

Przykłady:

  • Marchew i zawarty w niej Beta-karoten
  • Brokuły i szpinak i karotenoidy, które są źródłem witaminy A

Reasumując, dzisiaj coraz częściej pojęcia warzywa i jarzyny stosuje się zamiennie, a najlepszym rozwiązaniem będzie dieta urozmaicona i dobrze zbilansowana, co również tyczy się świeżych warzyw jedzonych na surowo jak i po ugotowaniu.

Jednak najważniejsze, to fakt, że warzywa (i oczywiście w tym jarzyny) to doskonałe źródło witamin (przede wszystkim C, A, E), minerałów wartości odżywczych.

Warto pamiętać, że istnieje ścisłe związek między samopoczuciem, a tym co zjadamy. Dieta bogata w warzywa, ale też i w owoce pomaga poczuć się lepiej, obniżyć ryzyko zachorowań, dłużej pozostać młodym w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej.


*)  https://holopatia.blogspot.com/search?q=Izraelczycy
**)  https://www.youtube.com/watch?v=210rj_lEkzg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz