HOLOPATIA

HOLOPATIA

poniedziałek, 5 października 2020

ZNACZENIE METABOLIZMU CUKRU WE KRWI W ERZE COVID 19


Podczas pandemii COVID-19 dowiedzieliśmy się, że cukrzyca znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych powikłań związanych z wirusem- słyszymy z Fundacji dr Ratha.

- Te powikłania mogą potencjalnie zagrażać życiu. 
- Podczas gdy cukrzyca wzrosła na całym świecie, w krajach rozwijających się wzrosła wykładniczo z powodu siedzącego trybu życia i diety typu fast food bogatej w sztuczne cukry i tłuszcz. 
- Takie diety mogą prowadzić do otyłości i innych zaburzeń. 
- Otyłość, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i upośledzony metabolizm glukozy są obecnie wspólnie określane jako metabolic syndrome „zespół metaboliczny.
- Podczas gdy zdrowa dieta ma kluczowe znaczenie dla utrzymania optymalnego poziomu glukozy we krwi, naukowcy z Instytutu Badawczego dr Ratha wykazali, że optymalne spożycie mikroelementów* jest równie istotne dla kontrolowania poziomu cukru we krwi i innych aspektów zespołu metabolicznego.
- Fruktoza to rodzaj cukru, który występuje obficie w przetworzonej żywności. W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Instytutu Badawczego dr Ratha porównano wpływ określonej kombinacji mikroelementów i metforminy (powszechnie stosowanego leku przeciwcukrzycowego) na różne aspekty metabolizmu cukru u młodych myszy karmionych dietą bogatą we fruktozę. 
- Wśród wielu parametrów badanych w tym badaniu naukowcy zmierzyli poziom fruktozaminy w surowicy jako markera zmian spowodowanych wysokim poziomem glukozy we krwi w ciągu jednego do dwóch tygodni wcześniej.
Naukowcy zaobserwowali, że poziom fruktozaminy był o 4 procent niższy
u myszy otrzymujących kombinację mikroskładników odżywczych. 
- Jednak myszy przyjmujące metforminę miały 15-procentowy wzrost fruktozaminy, co wskazuje na większe uszkodzenie białek organizmu. Podczas gdy myszy przyjmujące metforminę miały również obniżony poziom insuliny, insulina została przywrócona do normalnego poziomu u osób otrzymujących połączenie mikroskładników odżywczych. 
- Co więcej, mikroelementy wykazały również dodatkowe korzyści, obniżając ciśnienie krwi, całkowity cholesterol i przeciwdziałając efektom wysokiej fruktozaminy, co może to dodatkowo zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
- Utrzymujący się wysoki poziom cukru we krwi może prowadzić do poważnych powikłań cukrzycowych, takich jak miażdżyca, udar, niewydolność nerek, neuropatia, zaburzenia gojenia się ran, zaćma
i długotrwała niepełnosprawność. 
- Ponadto naukowcy z Instytutu Badawczego dr Ratha dowiedzieli się, jak ważne jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi w związku ze zwiększonym ryzykiem poważnych powikłań związanych z zakażeniami COVID-19.
- Medycyna akademicka,  konwencjonalna, opiera się na lekach, które sztucznie obniżają poziom cukru we krwi. To podejście nie rozwiązuje pierwotnej przyczyny tego stale narastającego problemu. 
- Cukrzyca może być bardzo opłacalna dla firm farmaceutycznych, ponieważ prowadzi do różnych komplikacji zdrowotnych, które wymagają dodatkowego leczenia. 
- Większość pacjentów dotkniętych niepełnosprawnością związaną
z cukrzycą ma od 15 do 69 lat, co stanowi ogromne obciążenie finansowe dla społeczeństwa ze względu na wynikające z tego wydatki medyczne
i utracone dni pracy.Szacuje się, że tylko w Stanach Zjednoczonych osoba chora na cukrzycę wydaje od 15 000 do 20 000 dolarów rocznie na leczenie tej choroby. 
Całkowity koszt leczenia cukrzycy na świecie szacuje się na 825 miliardów dolarów rocznie, przy czym największe wydatki poniesiono w takich krajach, jak Chiny, Stany Zjednoczone i Indie.
-  Na tym tle wyniki badań Instytutu Badawczego dr Ratha dają nadzieję, że zapobieganie i leczenie problemów związanych z wysokim poziomem cukru we krwi jest możliwe bez niszczących skutków ubocznych leków na receptę.
*http://holopatia.blogspot.com/2014/11/przyszosc-leczenia-ultraelementy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz