Jest rozpuszczalna w wodzie.
Birze udział w metabolizmie kwasu foliowego i witaminy B12. Zmniejsza poziom
kwasu moczowego we krwi. Działa ochronnie ma miąższ wątroby, zapobiega jej
stłuszczeniu i marskości. Przyspiesza procesy odnowy komórek. Zwiększa przyrost
masy mięśniowej i rozrost tkanki łącznej. Obniża poziom cholesterolu, działa
odtruwająco i przeciwartretycznie. Pomaga w leczeniu stwardnienia rozsianego.
Witamina B13 znajduje się w:
· burakach ćwikłowych, zsiadłym mleku, serwatce,
· warzywach korzeniowych, szpinaku, szczawiu,
drożdżach piwnych
Witaminą
B13 stosuje się przy:
· dnie moczanowej, artretyzmie, stwardnieniu
rozsianym
· zatruciach, zaburzeniach przemiany aminokwasów
· niedoborze białek w organizmie, anemii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz