Jest rozpuszczalna w wodzie i syntetyzowana
przez bakterie jelitowe. Bierze udział w przemianie związków aminowych.
Przyspiesza utlenianie glukozy w komórkach i uzyskanie energii w procesie
oddychania wewnątrzkomórkowego. Wzmacnia odporność organizmu, poprawia
ukrwienie tkanek, wspomaga organizmu w oczyszczeniu z toksyn i z nadmiaru kwasu
mlekowego, pobudza uwalnianie hormonów. Należy go chronić przed działaniem
promieni UV.
Kwas pangamowy znajduje się w:
· nasionach dyni, słonecznika, sezamu, brązowego
ryżu
· drożdżach piwnych, jajkach, pestkach moreli,
pełnym ziarnie zbóż
Kwas
pangamowy stosuje się w leczeniu:
· chorobie wieńcowej, otyłości, zaburzeniach
krążenia w mózgu
· kamicy żółciowej i moczowej, chorobach z
objawami drżenia mięśni
· cukrzycy, depresji, osłabionej odporności,
nadciśnienia, zatruć
· alergii, zawrotów głowy i szumu w uszach,
zespołu sinych i zimnych stóp
· przewlekłych chorób włosów i skóry, problemach z
koncentracją
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz