HOLOPATIA

HOLOPATIA

poniedziałek, 15 maja 2023

KWERCETYNA >>> ISTOTNE WIADOMOŚCI DLA LEKARZY I TERAPEUTÓW


>>  Reakcje lipidów i ciśnienia krwi na kwercetynę różnią się
u pacjentów z nadwagą w zależności od genotypu apolipoproteiny E.

>> Wpływ kwercetyny na wydolność wysiłkową
   i biogenezę mitochondrialną mięśni.
     www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19927026

>> Przeciw nadciśnieniowe działanie kwercetyny flawonoidowej.
                                 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19307694

>> Kwercetyna obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem.                 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17951477

>> Terapeutyczne i zapobiegawcze właściwości kwercetyny
w eksperymentalnym zapaleniu stawów korelują
ze zmniejszonymi mediatorami zapalnymi makrofagów.          http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16959220

>> Polifenole winogronowe wywierają działanie kardioprotekcyjne u kobiet przed i po menopauzie
poprzez obniżając stężenia lipidów w osoczu i likwidując.                      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16046716

>> Spożycie flawonoidów a ryzyko chorób przewlekłych.            http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12198000

>> Glukuronid kwercetyny hamuje migrację i proliferację komórek przez płytkowy czynnik wzrostu w komórkach mięśni gładkich naczyń.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19202317

>> Kwercetyna i jej pochodne: synteza, zastosowania farmakologiczne ze szczególnym uwzględnieniem właściwości przeciwnowotworowych oraz  prodrug (pro-lekarstwo
o zwiększonej biodostępności
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19199862


>> 
Kaskada apoptotyczna indukowana kwercetyną w komórkach nowotworowych:-  mechanizmy zależne od przeciwutleniacza
i receptora estrogenowego alfa.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19194971

>> Specyficzne polifenole w diecie łagodzą miażdżycę tętnic
u myszy z nokautem apolipoproteiny E poprzez łagodzenie stanu zapalnego i dysfunkcji śródbłonka.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20093625

>> Kwercetyna, przeciwutleniacz flawonoidowy, zapobiega
i chroni wywołany przez streptozotocynę stres oksydacyjny
i uszkodzenia komórek beta w trzustce szczura.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15629256

>> 
Działanie kardioprotekcyjne dwóch bioflawonoidów, kwercetyny i rutyny, w eksperymentalnym zawale mięśnia sercowego u szczurów z cukrzycą typu I wywołanych zarówno normalnymi, jak i indukowanymi .streptozotocyną.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19814870

>>> METAANALIZA 11 BADAŃ KLINICZNYCH POTWIERDZA, ŻE
    WITAMINA C WNOSI ZNACZĄCE KORZYŚCI JEŚLI CHODZI
    O ŚMIERTELNOŚĆ W PRZYPADKU COVID 19
Opublikowane przez Paula Anthony'ego Taylora, 28 kwietnia 2023r Dr Rath Health Foundation

W ciągu ostatnich trzech lat toczono
z premedytacją spory
o to, czy witamina C jest skutecznym lekiem przeciw chorobie COVID-19 czy nie, a to mimo badań klinicznych kontrolowanych z pomocą placebo, które wyraźnie wykazały, że wysokie dawki witaminy C znacznie zmniejszają śmiertelność u pacjentów
główne źródła medialne nadal absurdalnie i uparcie twierdzą, że ta witamina nawet nie zmniejsza objawów.
- Teraz jednak nowy systematyczny przegląd i przeprowadzona metaanaliza jedenastu oddzielnych randomizowanych kontrolowanych badań wykazała „znaczące korzyści w zakresie śmiertelności”, gdy witamina C jest stosowana przeciwko COVID-19, szczególnie u pacjentów w ciężkim stadium choroby. Naukowcy twierdzą, że przeprowadzona przez nich metaanaliza jest zgodna ze znanymi już medycynie korzyściami z podawania witaminy C, które były dyskutowane a mimo to stosowane
od początku pandemii.

- Jedenaście nowych badań przeprowadzono w wielu krajach,
w tym także w Chinach, Pakistanie, Iranie, w Stanach Zjednoczonych, Indiach i w Meksyku.
W sumie 445 pacjentów otrzymało 
witaminę C, a 494 otrzymało interwencje porównawcze bez podania im witaminy C.
-  W badaniach tych stosowano różne dawki i sposoby podawania tej witaminy. Większość lekarzy podawała witaminę
dożylnie 
w dawkach od 2 do 24 gramów dziennie,
                    przez okres od 4 do 7 dni.
- W trakcie jednego z przeprowadzonych badań witaminę C podawano dożylnie w dawce 50 miligramów na kilogram masy ciała dzienniepodczas gdy w czterech badaniach podawano go doustnie/dojelitowo w dawkach
od 0,2 grama do 8 gramów dziennie
przez okres od 10 do 21 dni.

- Wyniki tej metaanalizy wyraźnie wskazują na istotne zmniejszenie ryzyka zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, gdy pacjentom z COVID-19 podawano witaminę C.
- Dalsze analizowanie badań obejmujących pacjentów w ciężkich stadiach choroby podobnie wykazało istotne zmniejszenie śmiertelności, gdy podano witaminę C.
- Prowadzący badania uczeni zachęcają do przeprowadzenia dalszych randomizowanych badań na dużych próbach w celu dalszego potwierdzania korzyści związanych z tematem  śmiertelności a podawaniem witaminy C i określenia optymalnej strategii dawkowania, bowiem ich metaanaliza wyraźnie stanowi cenną przeciwwagę dla często słyszanych w mediach mainstreamowych twierdzeń, iż rzekomo "nie istnieją dowody na to, że witamina C jest skuteczna przeciwko COVID-19.

Wykorzystanie synergii składników odżywczych
Co ciekawe, oprócz podawania witaminy C pacjentom z COVID-19, niektóre badania przeanalizowane w tej analizie wykorzystywały również dodatkowe składniki odżywcze.
Na przykład w jednym badaniu pacjentom podano cynk,
podczas gdy w innym podano witaminy A, D, E
               i kompleks witamin z grupy B
- Badanie przeprowadzone w Meksyku dało pacjentom długą listę suplementów, w tym  witaminy kompleks, spirulinę,
kwas foliowy, glutaminę, drożdże piwne, amarantus, cynk, selen, witaminę D, resweratrol, kwasy tłuszczowe omega-3, argininę, magnez i probio
tyk.
- Takie podejście jest wyraźnie krokiem we właściwym kierunku, ponieważ wzięto pod uwagę
potencjał wykorzystania synergii składników odżywczych.

Wprowadzona przez naukowców z Instytutu Badawczego Dr. Ratha zasada synergii składników odżywczych opiera się na naukowym zrozumieniu, że najskuteczniejsze działanie suplementów diety uzyskuje się poprzez stosowanie odpowiednio dobranych kombinacji składników odżywczych działających w synergii biologicznej.
Wyniki tego podejścia wykraczają daleko poza to, co jest możliwe przy użyciu pojedynczego składnika odżywczego, nawet w tak zwanych „mega-dawkach”
.

Zasada synergii składników odżywczych była kluczowa dla zaprojektowania przez Instytut Badawczy Dr Ratha kombinacji składników odżywczych w celu zapobiegania i leczenia zakażeń koronawirusem, która została niedawno przyznana patentem przez Urząd Patentowy Stanów Zjednoczonych. Wykorzystując witaminę C, kwercetynę, baicalinę, N-acetylocysteinę, naringinę, resweratrol, a także ekstrakty z brokułów, czarnej herbaty i kurkumy, połączenie to jednocześnie hamuje wszystkie szlaki wykorzystywane przez koronawirusa do zakażenia ludzkiego organizmu.

Istnienie skutecznych, bezpiecznych, naturalnych podejść
do COVID-19 ujawnia zwodniczy charakter wysiłków przemysłu farmaceutycznego, aby utrzymać pandemię koronawirusa jako źródło ogromnych zysków. Wraz z wyeliminowaniem zapotrzebowania na eksperymentalne szczepionki niebezpieczne leki przeciwwirusowe, rewolucja naukowa w zwalczaniu chorób wirusowych i pandemii staje się możliwa. Jeśli zostaną wdrożone do polityki zdrowia publicznego, terapie skojarzone oparte na witaminie C i składnikach odżywczych
mogą sprawić, że blokady i inne drakońskie działania znikną
w mroczną przeszłości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz