Jest mikroelementem. Uczestniczy w
metabolizmie tłuszczy, białek i cukrów. Wraz z insuliną odpowiada za komórkowe
przyswajanie cukru. Zmniejsza ryzyko zawałów serca, zapobiega zapaleniu naczyń
krwionośnych, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza łaknienie, wspomaga
odchudzanie. Opóźnia procesy starzenie się organizmu, dobrze działa w stanach
zmęczenie i wyczerpania.
Chrom znajduje się w:
· brokułach, orzechach, owocach morza, grzybach,
jabłkach
· śliwkach, winogronach, rodzynkach, ziarnach
zbóż, szparagach
· roślinach strączkowych, karczochach, naturalnym
ryżu, daktylach
· czarnym pieprzu, drożdżach piwowarskich, gruszkach
Chroma
stosowany jest w leczeniu:
· cukrzycy, chorób serca, depresji, niepokojów,
otyłości
· napięcia przedmiesiączkowego, zaburzeń przemiany
materii
· osłabionej odporności, przewlekłego zmęczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz