Odpowiada za produkcję
podstawowych białek. Jest silnym antyoksydantem. Działa odtruwająco,
bakteriobójczo, regeneruje witaminę E. Uczestniczy w syntezie kory nadnerczy.
Jej niedobór powoduje szkorbut – obrzmienie dziąseł i wypadanie zębów, kruchość
naczyń oraz osłabienie i bóle kończyn. Witaminę C w postaci askorbinianu sodu
(wlewy dożylne, duże dawki) z powodzeniem stosuje się w leczeniu m.in.
nowotworów. Askorbinian sodu jest również wskazany dla osób z wrażliwym układem
pokarmowym. Witamina C rozpuszcza się w wodzie i jest przyswajana w obecności
witaminy P – rutyny. Niedobór rutyny powoduje niedobór witaminy C. Wszelkie
stany zapalne i infekcje zwiększają zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
Ulega ona zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury oraz alkoholu.
Witamina C znajduje się w:
·
owocach: m.in. czarne porzeczki, kiwi, cytrusy, ananasy
itp.
·
warzywach: m.in. zielony groszek, brokuły,
jarmuż, papryka itp.
·
owocach
dzikiej róży, aceroli, kiszonych ogórkach i kapuście
Witamina
C stosowana jest w leczeniu:
·
szkorbutu, alergiach, przeziębieniach, próchnicy
zębów
· kruchości naczyń krwionośnych, nowotworów, osteoporozy, zatruć
·
trudno gojących się ran, zwyrodnieniu plamki
żółtej oka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz