HOLOPATIA

HOLOPATIA

piątek, 3 sierpnia 2018

Fibromialgia - zespół fibromialgi

Medycyna akademicka zalicza fibromialgię do grupy chorób reumatycznych. Konkretnie jest ona uznana za reumatyzm tkanek miękkich. Tak naprawdę jednak fibromilagi jest zespołem różnych objawów wynikających m.in. ze złego funkcjonowania układu pokarmowego.
Złe funkcjonowanie układu pokarmowego przyczynia się dziś do występowania tzw. chorób autoagresywnych.
Fibromilagia częściej dotyka kobiet niż mężczyzn oraz dzieci. Objawami zespołu fibroamialgi są m.in. bóle występujące na zmianę w całym ciele, zmęczenie, które przechodzi nawet w chroniczny stan, zaburzenia snu, rozdrażnienie, brak koncentracji, obrzęki, apatie, stres. Ból nasila się po dłuższym bezruchu oraz zmianach atmosferycznych t.j. burza, zwiększona wilgoć i chłód, a łagodzi go ruch.
Do innych objawów zalicza się: bóle głowy, zimne stopy i ręce, uczucie "kluchy" w gardle, osłabienie odporności, problemy z krążeniem przy szybkim wstawaniu.

Występują również dolegliwości ze strony narządów wewnętrznych m.in. kołatnie serca w stanie spoczynku, bolesne miesiączki, wzdęcia, tendencje do zaparć lub biegunek, przyspieszony, niekontrolowany oddech, zburzenia widzenia oraz słuchu i inne.
Objawy nasilają się rano oraz wieczorem. Osobą cierpiącym na zespół fibromilgii nie służy wilgotny klimat. 


Na rozwój fibromilagii mają wpływ takie czynniki jak:

  1. Dysbioza jelitowa (autyzm jelit) - oznacza zachwianie równowagi między bakteriami probiotycznymi a grzybami (candia albicans). W wyniku dysbiozy bakterie probiotyczne przekształcającą się także w szkodliwe bakterie i tworzą tzw.
    L-formy bakterii (https://www.youtube.com/watch?v=q6HPfHw0ltE&t=741s).
    Na dysbiozę jelitową wpływają takie czynniki jak: szczepienia, terapie antybiotykami, hormonami, sterydami itp., antybiotyki, hormony, składniki szczepionek, sterydy zawarte w żywności (mięso i mleko zwierząt hodowlanych), modyfikowana genetycznie żywność, tłuszcze trans, chemiczne dodatki do żywności m.im. konserwanty, sztuczne barwniki, polepszacze smaku, nadmierna ilość spożywanego cukru, która prowadzi do rozrostu grzybów (candida albicans), nadmierna ilość spożywanego pokarmu itp.
  2. Niedokwaszenie żołądka - przyczynia się do niewłaściwego trawienia pokarmów i przyswajaniu składników odżywczych.
  3. Przepuszczalność jelit -  spowodowana porowatością śluzówki, w wyniku złego odżywania (fast food), terapii antybiotykowej itp. Porowatość  śluzówki jelitowej prowadzi do przepuszczalności substancji toksycznych z jelit do krwiobiegu i zatruwania organizmu. 
  4. Niedobory mikro- i makroelementów - wynikają ze złego trawienia pokarmów, zaburzenia przyswajalności, spożywania toksyn środowiskowych t.j. metale, pestycydy, herbicydy zawartych w żywności oraz spożywania żywności modyfikowanej genetycznie. Niedobry witamin np. D 3, A, B, C itp. oraz minerałów np. Zn, Fe, Mg, Ca itp. prowadzą do zaburzeń funkcjonowania organizmu.
  5. Zachwianie równowagi pomiędzy poszczególnymi składnikami odżywczymi - np. zbyt duża ilość miedzi (Cu) zaburza przyswajanie cynku (Zn) i zmniejsza jego ilość w organizmie co prowadzi do wzrostu ogólnoustrojowego stanu zapalnego oraz osłabienia odporności i hormonalnego (procesy zależne od estrogenu).
  6. Obecność metali oraz pierwiastków radioaktywnych - aluminium, które jest zawarte m.in. w szczepionkach uszkadza układ nerwowy i blokuje m.in. przyswajanie witaminy D 3 oraz magnezu (Mg). Rtęć, która jest zawarta m.in. w szczepionkach oraz amalgamatowych plombach stomatologicznych również uszkadza układ nerwowy i blokuje przyswajanie m.in. magnezu (Mg) oraz cynku (Zn), a ołów (Pb) i miedź (Cu) powodują bóle stawów. 
  7. Nietolerancje pokarmowe - wynikające ze złego trawienia z powody niedokwaszenie żołądka oraz spożywania żywności modyfikowanej genetycznie np. zbóż, które zwierają więcej glutenu niż zboża naturalne również zbóż z upraw spryskiwanych pestycydami (gluten w połączeniu z pestycydami typu Roundup tworzy toksyczne związki). Do tego dodać należy produkty spożywcze uzyskiwane z bydła i drobiu hodowlanego, które naszpikowane są antybiotykami, hormonami, sterydami itp., oraz żywność wysoko przetworzoną. 
  8. Smog elektormagnetyczny - wzrastająca liczba anten oraz urządzeń elektrycznych (mikrofalówki, telefony komórkowe, komputery, tablety, telewizory itp.) zwiększa szkodliwe ople elektromagnetyczne dla ludzkich organizmów. 
  9. Ogniska stomatologiczne - amalgamatowe plomby, stany zapalne dziąseł i przyzębia.
  10. Zakwaszenie organizmu przez niewłaściwe nieodżywanie i spożywanie nadmiernej ilości cukrów. 
  11. Stres (szczególnie chroniczny) endogenny np. konflikty wewnętrzne oraz egzogenny np. szkodliwy wpływ smogu elektromagnetycznego (e-smog z telefonów komórkowych, komputerów, anten satelitarnych itp.) - pod jego wpływem organizm wytwarza neurotoksyczny, które zaburzają pracę układu nerwowego. Pobudza on również nadnercza do nadmiernej pracy i wytwarzania zbyt dużej ilość tzw. hormonów stresu (kortyzol i adrenalina).
Jak sobie pomóc? 

  1. Dbać prawidłowe zakwaszenie żołądka - tu pomocne będą produkty kwaszone t.j. ogórki, kapusta, buraki itp., które są jednocześnie prebiotykami odżywiającymi bakterie probiotyczne.
  2. Oczyścić jelita a następnie odbudować florę bakteryjną stosując probiotyki i prebiotyki (kwaszone produkty plus błonnik pokarmowy).
  3. Dbać o naturalne odżywianie, bez wysoko przetworzonych produktów spożywczych (fast food).
  4. Oczyścić organizm (krew i limfę) z toksyn i metali - tu pomocne będą zioła t.j. pokrzywa zwyczajna (najlepsza majowa), mniszek lekarski, perz, tatarak itp. Pomocna będzie także kuracja nano złotem i srebrem ( https://holopatia.blogspot.com/2014/11/ ) oraz ziołami szwedzkimi ( https://holopatia.blogspot.com/2015/09/zioa-szwedzkie.html ). 
  5. Odkwaszenie organizmu, którego postawą powinna być dieta alkaliczna (tu pomocna będzie książka http://lubimyczytac.pl/ksiazka/222187/grzyby-candida---przyczyna-wiekszosci-chorob-skuteczny-program-przeciwgrzybiczy ) 
  6. Dbać o stan uzębienia.
  7. Regularny ruch i łagodne ćwiczenia fizyczne.
  8. Ochrona przed elektrosmogiem - tu pomocne będą rozwiązania QuintSystem ( http://www.quintsystem.pl/ )
  9. Dodatkowo każdą stosowaną terapię uzupełnić można zabiegami holopatycznymi, które pomagają m.in. udrożnić przepływ energii w meridianach  i uspokoić system nerwowy ( https://www.youtube.com/watch?v=q66FluWDo3M&t=6s
  10. W przypadku niedoborów aminokwasów, minerałów i witamin przydatne jest uzupełnienie diety odpowiednią suplementacją. 
  11. Wzmacniać odporność (po wcześniejszym oczyszczeniu, odkwaszeniu organizmu i odbudowie flory bakteryjnej jelit) - tu stosować można: mleczko pszczele, olejek z oregano, wyciąg z pestek grejpfruta, cordyceps, witaminy m.in. C, D 3, B kompleks itp., minerały m.in. cynk (Zn), selen (Se), mangan (Mn), molibden (Mo) itp. 
  12. Odstresowanie - relaksacja oddechowa, medytacja, kontakt z naturą np. spacery w lesie itp., zabiegi holopatyczne (punkt 9 i 8), aminokwasy regulujące pracę układu nerwowego GABA i L-tryptofan (najlepiej łącznie), melatonina, melisa, waleriana, chmiel, cynk (Zn), selen (Se), kompleks witamin z grupy B itp.

1 komentarz: