Jest mikropierwiastkiem pomagającym
zachować w organizmie właściwy poziom minerałów i hormonów potrzebnych dla
zdrowych kości. Zmniejsza utratę wapnia u kobiet w okresie menopauzy i po.
Zapobiega osteoporozie, uczestniczy w budowie mięśni. Zawartość boru w
pożywieniu zależna jest od jego zawartości w glebie.
Bor znajduje się w:
· pomidorach, gruszkach, suszonych śliwkach,
rodzynkach, daktylach
· jagodach, jabłkach, owocach cytrusowych, awokado
Niedobór
boru powoduje:
· choroby kości m.in. osteoporozę, osteomalację
itp.
· zahamowanie wzrostu, zapalenie stawów
· problemy z przyswajaniem wapnia, magnezu,
fosforu
· wzmożone odczuwanie skutków stresu przez
organizm
Bor
stosowany jest przy:
· zapaleniu stawów, alergii skórnej, osteoporozie,
menopauzie
· zewnętrznym leczeniu grzybicy i infekcji
bakteryjnych