HOLOPATIA

HOLOPATIA

niedziela, 3 stycznia 2016

Aluminium - to, co warto o nim wiedzieć

Aluminium

Jest trzecim najczęściej występującym pierwiastkiem w skorupie ziemskiej i stanowi 8% jej całkowitej masy. Biologicznie aktywne aluminium ma potrójnie dodatni ładunek (Al3+), co powoduje, że jony te natychmiast wchodzą w reakcję chemiczną, łącząc się z pierwszym napotkanym pierwiastkiem. Podczas podgrzewania np. wchodzi w reakcję z tlenem - tworząc tlenek, a podczas reakcji z zasadami wypiera wodór. Ulega reakcją również w środowisku kwaśnym.  Płynne aluminium w kontakcie z wodą wykazuje silne działanie wybuchowe. 
Ponieważ aluminium nie pełni żadnej funkcji biologicznej, nie jest też wykorzystywany przez organizmy żywe.
Największym źródłem aluminium są złoża boksytu znajdujące się głównie na terenach porośniętych lasami tropikalnymi. Pozyskanie go wymaga bardzo dużego nakładu pracy i wiąże się z nieodwracalnym niszczeniem środowiska, które ma globalny zasięg. W miejscach wydobycia boksytu, nie można już odtworzyć naturalnego środowiska, a zmniejszająca się powierzchnia lasów tropikalnych, równa się ze zmniejszeniem opadów deszczów na całej planecie. Dodatkowy problem stanowią odpady chemiczne w postaci brunatnego szlamu, zawierającego ług sodowy (w kontakcie z komórkami ciała doprowadza do poparzeń chemicznych), który zatruwa wody powierzchniowe i gruntowe.

Aluminium zawarte w złożach węgla ulega uwolnieniu podczas spalania np. w elektrowniach węglowych i wraz z kwaśnym deszczem dostaje się do gleby i wód gruntowych. Jest przyczyną wymierania ryb np. łososi atlantyckich, ponieważ upośledza rozwój układu nerwowego u rozwijających się organizmów. Działanie to ma istotny wpływ na rozwijający się ludzki organizm. Aluminium rozpuszcza się w kwaśnej wodzie, a tym samym w zakwaszonym organizmie.


Wpływ aluminium na organizm

Wbrew temu, co mówią oficjalne źródła na temat bezpieczeństwa aluminium, niezależna badania coraz wyraźniej pokazują nieprawdziwość tych informacji oraz szkodliwy wpływ aluminium na komórki ciała.
Aluminium zawarte w kosmetykach bardzo szybko przenika w głąb komórek i uszkadza je. Szczególnie niebezpieczne okazują się antyperspiranty zawierające znaczne ilości ilości soli aluminium, które są bardzo istotnym czynnikiem powstania raka piersi oraz torbieli. Najczęściej po odstawieniu takiego dezodorantu torbiele piersi samoistnie znikają.  
Kolejny problem stanowią szczepionki, które jako adiuwant zawierają sole aluminium. Taki adiuwant pełni funkcję wzmacniającą działanie szczepionki, bez niego szczepionka działałaby słabo lub wcale. Ze względu na to, że sole aluminium niszczą żywe wirusy, są stosowane jedynie w szczepionkach, które zwierają wirusy martwe.
Wiele badań pokazało, że aluminium uszkadza rozwijający się układ nerwowy, co widać np. we wzrastającej liczbie autyzmu u dzieci, stwardnienia rozsianego, czy chorych na Alzheimera - w mózgach tych ludzi znajduje się znaczne ilości aluminium. Kolejne badania pokazują, że aluminium wstrzyknięte domięśniowo lub wchłonięte przez skórę nie jest wydalane przez organizm i powoduje przewlekłe stany zapalne, wyraźnie nadwyręża układ odpornościowy, blokując właściwą reakcję immunologiczną nawet wiele lat po szczepieniu. Wynikiem tego jest wzrastając liczba chorób autoagresywnych - łącznie z alergiami. Aluminium zawarte w płynie dializacyjnym doprowadza do tzw. otępienia dializacyjnego, a ponadto wpływa ono na wystąpienie:
  • choroby Parkinsona
  • padaczki
  • osteomalacji (rozmiękczanie kości)
  • osteoporozy
  • reumatoidalnego zapalenia stawów
  • anemii
  • MMF (zespół makrofagowego zapalenia mięśniowo-powięziowego) 
  • poszczepienną nadwrażliwość na aluminium
  • nowotwory (np. rak piersi)
  • cukrzycy
  • zespołu przewlekłego zmęczenia
  • aluminiozy
  • choroby Leśniowskiego-Crohna
  • sarkoidozy i innych 

Gdzie spotykamy aluminium na co dzień?

W: 
  • antyperspirantach powszechnie dostępnych w drogeriach oraz ałunie reklamowanym jako naturalny antyperspirant (ammonium alum lub sodium alum)
  • proszku do pieczenia
  • w melu w automatycznych ekspresach do kawy 
  • środkach na nadkwasotę, wrzody żołądka i dwunastnicy
  • płynie dializacyjnym
  • szczepionkach - dotyczy to 2/3 stosowanych dziś szczepionek; m.in. przeciw zapaleniu wątroby typu B, DTP, pneumokokom, błonicy, HPV (Gardasil - zawiera wzmocniony związek glinu oraz Cervarix - zawiera sole glinu połączone z białkami salmonelli)
  • środkach do uzdatniania wody pitnej
  • pokarmie dla wcześniaków
  • biszkoptach, paluszkach, preclach
  • plastelinie
  • proszkach do prania
  • wiśniach koktajlowych i kandyzowanych
  • szminkach do ust
  • likierach, słodyczach, ciastach, ciastkach, lodach, deserach
  • suplementach diety, lekach, przyprawach, suchych produktach spożywczych w sproszkowanej postaci, soli kuchennej i jej substytucie, 
  • glazurowanych, kandyzowanych, krystalizowanych owocach i warzywach i innych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz