Jest rozpuszczalna w wodzie i syntetyzowana
przez bakterie jelitowe. Jest niezbędna do prawidłowej przemiany tłuszczy,
węglowodanów i aminokwasów. Podnosi odporność organizmu, działa
przeciwzapalnie, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego oraz stres.
Zapobiega anemii, bezsenności, chorobie wieńcowej, niedoczynności tarczycy,
amnezji, chorobie Parkinsona.
Witamina B6 znajduje się w:
·
drożdżach piwnych, bananach, figach, grzybach,
groszku
·
ziemniakach, kiełkach zbóż, otrębach ryżowych,
selerze
·
sałacie, zielonej papryce, rybach
Niedobór
witaminy B6 powoduje:
·
niedokrwistość, osłabienie, zaburzenia snu,
depresje
·
zmniejszenie syntezy serotoniny, polineuropatię
·
drgawki padaczkowe, apatię, zapalenie nerwów
·
stany zapalne skóry, osłabienie odporności
Witamina
B6 jest stosowana w leczeniu:
·
niedokrwistości, zmian chorobowych skóry i błon
śluzowych
·
wymiotów u ciężarnych, drgawek padaczkowych u
dzieci
·
bezsenności, choroby wieńcowej, osłabionej
odporności organizmu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz