Jest rozpuszczalna w wodzie i syntetyzowana
przez bakterie jelitowe. Odpowiada za syntezę komórek odpornościowych, hemu
(składnik krwi) oraz syntezę i rozpad kwasów tłuszczowych. Uczestniczy w
metabolizmie węglowodanów, aminokwasów i tłuszczy oraz syntezie hormonów.
Wspomaga pracę układu nerwowego, krążenia, oraz trawiennego, przyspiesza proces
gojenia ran.
Witamina B5 znajduje się w:
·
jajkach, ziarnach słonecznika, pełnoziarnistej
mące, grzybach
·
awokado, orzechach, serach, mleczku pszczelim,
pomarańczach
·
ziemniakach, brokułach, melonach, ciemnym ryżu,
bananach
·
Yerba mate, maśle orzechowym, otrębach, rybach
Niedobór witaminy B5 powoduje:
· zespół pękających stóp, zaburzenia układu
nerwowego, pokarmowego i krwionośnego
·
osłabienie odporności, bóle i sztywność stawów,
brak koncentracji, nadmierną drażliwość
·
wypadanie włosów, przedwczesną siwiznę, zmiany
skórne, łysienie, utratę apetytu
·
złe gojenie się ran, niestrawność, przemęczenie,
niedokrwistość
·
zmiany błon śluzowych, choroby nerwów obwodowych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz