HOLOPATIA

HOLOPATIA

wtorek, 18 sierpnia 2015

Witamina B5 – kwas pantotenowy


         Jest rozpuszczalna w wodzie i syntetyzowana przez bakterie jelitowe. Odpowiada za syntezę komórek odpornościowych, hemu (składnik krwi) oraz syntezę i rozpad kwasów tłuszczowych. Uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, aminokwasów i tłuszczy oraz syntezie hormonów. Wspomaga pracę układu nerwowego, krążenia, oraz trawiennego, przyspiesza proces gojenia ran.

         Witamina B5 znajduje się w:

·        jajkach, ziarnach słonecznika, pełnoziarnistej mące, grzybach
·        awokado, orzechach, serach, mleczku pszczelim, pomarańczach
·        ziemniakach, brokułach, melonach, ciemnym ryżu, bananach
·        Yerba mate, maśle orzechowym, otrębach, rybach

Niedobór witaminy B5 powoduje:

· zespół pękających stóp, zaburzenia układu nerwowego, pokarmowego i krwionośnego
·        osłabienie odporności, bóle i sztywność stawów, brak koncentracji, nadmierną drażliwość
·        wypadanie włosów, przedwczesną siwiznę, zmiany skórne, łysienie, utratę apetytu
·        złe gojenie się ran, niestrawność, przemęczenie, niedokrwistość
·        zmiany błon śluzowych, choroby nerwów obwodowych



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz