Jest syntetyzowana pod wpływem
światła słonecznego (promieniowanie UVB; w naszym położeniu geograficznym
promieniowanie UVB najintensywniej dociera w okresie letnim w samo południe;
wystarczy 10 -15 minut, żeby dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę dziennie;
wyróżniamy tu witaminę D2 i D3). Pobudza wchłanianie wapnia i fosforu oraz
zapobiega ich nadmiernemu wydalaniu. Umożliwia wchłanianie wapna w jelicie
cienkim, działa kościotwórczo, chroni organizm przed insulino opornością. Zapobiega
i łagodzi stany zapalne skóry, reguluje wydzielanie insuliny i poziom cukru we
krwi. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Decyduje o dobrym stanie kostek
ucha wewnętrznego. Oddziałuje na komórki szpiku kostnego produkujące komórki
obronne – monocyty. Zapobiega nowotworom: piersi, prostaty, okrężnicy,
chłonniak nieziarnisty. Na jej obecność reagują komórki: przytarczycy,
jajników, mózgu, sutków, mięśnia sercowego. Najlepiej stosować ją z witaminą K
(K2), C, P i wapnem (Ca).
Źródła witaminy D:
· tran, ryby morskie (np. makrela, dorsz), masło,
jajka, krewetki, botwinka (nać), kapusta, szpinak
Niedobór
powoduje:
·
krzywice u dzieci i młodzieży
·
zmiękczenie koście (osteomalacja), osteoporozę
·
załamania, skrzywienia i zwyrodnienia układu
kostnego
·
złe funkcjonowanie układu mięśniowego i
nerwowego
·
zapalenie spojówek i skóry, cukrzycę
·
osłabienie organizmu, zmniejszenie odporności
·
zwiększone ryzyko powstawania komórek
nowotworowych
·
pogorszenie słuchu, osłabienie i wypadnie zębów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz