HOLOPATIA

HOLOPATIA

niedziela, 12 lipca 2015

Witamina D – kalcyferol



Jest syntetyzowana pod wpływem światła słonecznego (promieniowanie UVB; w naszym położeniu geograficznym promieniowanie UVB najintensywniej dociera w okresie letnim w samo południe; wystarczy 10 -15 minut, żeby dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę dziennie; wyróżniamy tu witaminę D2 i D3). Pobudza wchłanianie wapnia i fosforu oraz zapobiega ich nadmiernemu wydalaniu. Umożliwia wchłanianie wapna w jelicie cienkim, działa kościotwórczo, chroni organizm przed insulino opornością. Zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry, reguluje wydzielanie insuliny i poziom cukru we krwi. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Decyduje o dobrym stanie kostek ucha wewnętrznego. Oddziałuje na komórki szpiku kostnego produkujące komórki obronne – monocyty. Zapobiega nowotworom: piersi, prostaty, okrężnicy, chłonniak nieziarnisty. Na jej obecność reagują komórki: przytarczycy, jajników, mózgu, sutków, mięśnia sercowego. Najlepiej stosować ją z witaminą K (K2), C, P i wapnem (Ca).
        
Źródła witaminy D:
·      tran, ryby morskie (np. makrela, dorsz), masło, jajka, krewetki, botwinka (nać), kapusta, szpinak

Niedobór powoduje:
·        krzywice u dzieci i młodzieży
·        zmiękczenie koście (osteomalacja), osteoporozę
·        załamania, skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego
·        złe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego
·        zapalenie spojówek i skóry, cukrzycę
·        osłabienie organizmu, zmniejszenie odporności
·        zwiększone ryzyko powstawania komórek nowotworowych

·        pogorszenie słuchu, osłabienie i wypadnie zębów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz