Jest rozpuszczalna w wodzie. Może być syntetyzowana przez
bakterie jelitowe. Kontroluje prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Bierze udział
w utlenianiu węglowodanów w układzie nerwowym, mięśniu sercowym i mięśniach
szkieletowych. Niezbędna w procesie oddychania tkankowego. Zapobiega chorobom
neurologicznym – jej niedobór wywołuje chorobę
beri-beri. Jest wchłaniana z przewodu pokarmowego. Pewna jej ilość ulega
zniszczeniu podczas gotowania.
Witamina B1 znajduje się w:
· grochu, fasoli, ziarnach zbóż, otrębach,
orzechach
· drożdżach piwnych, jarzynach, owocach, ziarnach
słonecznika
Witamina
B1 jest stosowana w leczeniu
·
choroby beri-beri, zapaleniu nerwów obwodowych
·
niedowładów, encefalopatii Wernickego
· niewydolności mięśnia sercowego i innych z
zaburzeń przemiany węglowodanów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz