Jest rozpuszczalna w wodzie i
syntetyzowana przez bakterie jelitowe. Opowiada za tworzenie DNA i RNA, syntezę
aminokwasów, podział komórek. Zapobiega wadom rozwojowym płodu tj. uszkodzenie
tzw. cewy nerwowej, wpływa pozytywnie na rozwój i wagę noworodków. Uczestniczy
w procesie wytwarzanie erytrocytów. Jego niedobór może prowadzić do
niedokrwistości, zmian neurologicznych i zaburzeń wzrostu u młodych organizmów.
Kwas foliowy znajduje się w:
·
brokułach, brukselce, burakach, szpinaku,
sałacie, szparagach
·
fasoli, groszku, cytrusach, ryżu, kapuście,
kalafiorze, pomidorach
· soczewicy, drożdżach piwowarskich, jajkach,
orzechach, ziarnach słonecznika, bananach, awokado
Kwas foliowy
stosowany jest w:
·
anemii, zaburzeniach nastroju, depresji,
niepłodności, bezsenności
·
impotencji, nowotworów, reumatoidalnym zapaleniu
stawów
·
w czasie ciąży, zapaleni błon śluzowych i skóry,
osłabieniu organizmu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz