HOLOPATIA

HOLOPATIA

poniedziałek, 20 lipca 2015

Kwas foliowy – folacyna, witamina B9


         Jest rozpuszczalna w wodzie i syntetyzowana przez bakterie jelitowe. Opowiada za tworzenie DNA i RNA, syntezę aminokwasów, podział komórek. Zapobiega wadom rozwojowym płodu tj. uszkodzenie tzw. cewy nerwowej, wpływa pozytywnie na rozwój i wagę noworodków. Uczestniczy w procesie wytwarzanie erytrocytów. Jego niedobór może prowadzić do niedokrwistości, zmian neurologicznych i zaburzeń wzrostu u młodych organizmów.

         Kwas foliowy znajduje się w:
·        brokułach, brukselce, burakach, szpinaku, sałacie, szparagach
·        fasoli, groszku, cytrusach, ryżu, kapuście, kalafiorze, pomidorach
· soczewicy, drożdżach piwowarskich, jajkach, orzechach, ziarnach słonecznika, bananach, awokado

Kwas foliowy stosowany jest w:
·        anemii, zaburzeniach nastroju, depresji, niepłodności, bezsenności
·        impotencji, nowotworów, reumatoidalnym zapaleniu stawów
·        w czasie ciąży, zapaleni błon śluzowych i skóry, osłabieniu organizmu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz