Roślina wieloletnia z rodziny astrowatych, o wysokości 3-20 cm.Kwitnie od marca do listopada. Surowcem zielarskim są kwiaty, zbierane przez cały okres kwitnienia.
Kwiaty zawierają:
Kwiaty zawierają:
- witaminę C (w dużych ilościach)
- olejki eteryczne, saponiny triterpenowe
- garbniki, flawonoidy, śluzy, kwasy organiczne
- gorycze, antocyjany, sole mineralne
- żywice, woski
W Anglii pije się jeszcze ciągle Daisy-tea na miażdżycę. Herbatka ze stokrotki powinna być przygotowana z kwiatów zebranych od maja do sierpnia (moją one wtedy najwięcej energii). Można pić napar z świeżych lub suszonych kwiatów: 1 łyżeczkę zebranego ziela należy zalać filiżanką gorącej wody parzyć około 10 minut. Pić 3-4 filiżanek dziennie.
Świeżo wyciśnięty sok ze stokrotki goi rany i czyści skórę. Łącząc kwiaty stokrotki z innymi ziłami wspomagającymi leczenie przeziębienia np. tymiankiem, podbiałem, babką, dziką różą i innymi można stworzyć herbatkę ziołową na kaszel, czy zapalenie oskrzeli.
Naparów ze stokrotek nie powinny sołtysować kobiety w ciąży, w trakcie obfitych menstruacji oraz krwawieniach z układu rodnego.
Napary ze stokrotki pospolitej wewnętrznie stosuje się przy:
Naparów ze stokrotek nie powinny sołtysować kobiety w ciąży, w trakcie obfitych menstruacji oraz krwawieniach z układu rodnego.
Napary ze stokrotki pospolitej wewnętrznie stosuje się przy:
- zmniejszonym wydzieleniu moczu (pobudzenie wydzielania moczu i usunięcia szkodliwych produktów przemiany materii)
- stanach zapalnych dróg oddechowych (działanie wykrztuśne, pobudzające wydzielenie śluzu oskrzelowego)
- zaburzeniach trawienia, łaknienia, nieżyt żołądka i jelit, schorzenia wątroby (działanie tonizujące, odtruwające, rozkurczające, lekko przeczyszczające)
- schorzeniach skóry, egzemach, przebarwieniach
- drobnych krwawieniach, ranach (wspomaga gojenie się ran)
- obrzękach, wynaczynieniach (uszczelnia ściany naczyń włosowatych)
Syrop ze stokrotek:
- 500 g kwiatów
- 1 cytryna
- 3/4 litra wody
- 750 g cukru