GLIN zwany Aluminium
(Al)
Aluminium jest
pierwiastkiem niezwykle łatwo wchodzącym w reakcje z różnymi
związkami chemicznymi. Ponieważ jony aluminium (Al3+) są podobne
do jonów żelaza (Fe3+), aluminium może zajmować miejsce żelaza w
cząsteczce białka, np. w ferrytynie i w ten sposób przenikać do
komórki.
Po dostaniu się do
organizmu aluminium powoduje demineralizację kości, zmienia
metabolizm wapnia i umożliwia krzyżowe powiązania włókien
kolagenowych. Przyczynia się również do utraty cynku, co może być
powodem rozwoju demencji.
Zapotrzebowanie człowieka
na ten minerał nie jest znane.
Skąd się bierze
aluminium w naszym organizmie?
Aluminium znajduje się w
takich produktach wchodzących w skład naszej diety, jak kawa
rozpuszczalna, sól kuchenna, mleko w proszku, niektóre dodatki do
produktów spożywczych oraz herbata w saszetkach. Jest również
składnikiem wielu leków stosowanych w chorobach żołądka.
Zawartość aluminium w
diecie jest bardzo różna i wynosi od 7 mg w Finlandii i 80 mg w
Norwegii do 100 mg w Stanach Zjednoczonych. Te dwie ostatnie wartości
obejmują również ilość aluminium, która dostaje się do
produktów spożywczych z powierzchni garnków aluminiowych i innych
narzędzi kuchennych oraz opakowań soków w kartonach pokrytych
wewnątrz aluminium. Wdychane jest ono również z powietrzem w
zanieczyszczonym środowisku.
Wszystkie te źródła
przedostawania się aluminium do naszego organizmu, choć wydają się
niezwykłe, mogą być dość znaczące. Aluminium jest trzecim pod
względem ilości pierwiastkiem w skorupie ziemskiej i zajmuje 8% jej
powierzchni. Opady kwaśnych deszczów, które obniżają pH gleby
powodują, że minerał przedostaje się do wód gruntowych, a stąd
do wody pitnej. Wysokość stężenia aluminium w wodzie pitnej w
Norwegii i Wielkiej Brytanii ma – jak stwierdzono - związek z
występowaniem choroby Alzheimera. Badania prowadzone w tym kierunku
mają dodać więcej informacji dotyczących wspomnianych zależności.
Tymczasem wysunięto sugestię, że powodem choroby jest odkładanie
się aluminium w komórkach mózgu, co może powodować ich
uszkodzenie.
Osoby dyslektyczne często
mają wysoki poziom aluminium i niski poziom cynku w organizmie. W
przypadku braku cynku aluminium może wiązać się z białkami,
które niosą cynk. Wtedy konieczne jest uzupełnienie cynku, aby
odwrócić skutki jego niedoboru, poprawić strukturę białek i
przywrócić prawidłowe czynności wielu związków enzymatycznych.
Chorzy odżywiani dożylnie
i pacjenci leczeni dializami absorbują znacznie więcej aluminium
niż ludzie zdrowi, co może spowodować uszkodzenie kości i mózgu.
Zatrucie tym pierwiastkiem może mieć skutek śmiertelny, dlatego
płyny do dializy muszą być dokładnie oczyszczone z aluminium.
Im więcej strat
mineralnych tym większe ryzyko wystąpienia osteoporozy, chorób
zwyrodnieniowych stawów, niedoczynności tarczycy, choroby
wieńcowej, wysokiego ciśnienia itd. Napoje bezalkoholowe są bardzo
kwaśne (od 2.5 - 3.5 pH). Jeżeli one są pakowane w puszki,
następuje reakcja między płynem a aluminiową puszką.
Z badań wykonanych na
pacjentach z chorobą Alzheimera, wykazały wysoki poziom aluminium w
ich mózgach.
Podwyższony poziom
aluminium we włosie odzwierciedla obciążenie ciała. Nie
odzwierciedla tego poziom aluminium we krwi czy moczu. Zatrucie
rtęcią powoduje odkładanie się aluminium.
Dzieci łatwo wchłaniają
aluminium z pożywienia i są wrażliwsze na jego działanie. Również
osoby z gorzej funkcjonującymi nerkami będą łatwiej przyswajać
aluminium. Aluminium blokuje enzymy cyklu Krebsa, niezbędne do
usunięcia amoniaku, a zatem zatrucie aluminium może prowadzić do
kumulowania się amoniaku, co w konsekwencji prowadzi do upośledzenia
funkcji mózgu, w tym pamięci. Aluminium może być jednym z
czynników wywołujących chorobę Alzheimera i sarkoidozę. Może
powodować problemy z sercem (kardiomiopatię) i anemię.
Świadomi
zagrożenia mieszkańcy Unii Europejskiej rezygnują z używania
między innymi aluminiowych foremek piekarskich i z pieczenia w folii
aluminiowej.
Z
tej przyczyny firma MIPAZ
z siedzibą w Warszawie wprowadziła na rynek polski ekologiczne
tekturowe foremki w innowacyjnym stylu BAKE-IN.
Piekarnie,
cukiernie jak i zakłady garmażeryjne piekąc w tych ekologicznych,
przyjaznych dla otoczenia foremkach, mają zarazem opakowanie, na
którym mogą umieścić kolorowy nadruk z nazwą ich firmy. Każda
gospodyni domowa dbająca o zdrowie swojej rodziny powinna
zrezygnować trujących aluminiowych folii, foremek do pieczenia itp.
Foremki BAKE-IN są
szczelne, nie nasiąkają płynami i są odporne na tłuszcz.
Więcej informacji chętnie
udzieli:
MIPAZ - Roman NACHT
Tel.: (+ 48) 537 46 36 76
E-mail:
roman.nacht@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz